Aradul nu a ajuns pe „panta stabilizată“despre care vorbesc autoritățile, iar focarele de infectare cu coronavirus se extind. Dacă la centrul social din Pecica s-au infectat 17 persoane și testările continuă, un alt focar mai mare de COVID-19 a fost depistat repede la Sântana. Sâmbătă, conducerea Direcției de Sănătate Publică a confirmat nu mai puțin de 27 de cazuri de infectare cu COVID-19, din care 21 sunt persoane vârstnice. Cei mai mulți bolnavi au comorbidități și sunt în mare pericol.

Cu un personal redus și un volum de muncă mare, reprezentanții Direcției de Sănătate Pubică rămân la muncă și noaptea, pentru a testa cât mai multe persoane.

Bolnavii au și alte comorbidități

Conducerea Direcției de Sănătate Publică Arad susține că, toate persoanele care au fost depistate pozitiv pentru testarea COVID-19 de la Centrul de Îngrijire și Asistență Pecica au fost transportate la Spitalul Orășenesc Ineu. Vorbim de 10 beneficiari și șapte angajați. „Vineri ne-am dat toată silința să stingem focarul de la Pecica. Persoanele îmbolnăvite au diferite forme de boală, trei dintre beneficiarii de aici fiind chiar în stare gravă, pe fondul altor comorbidități de care suferă. Vorbim de persoane care aveau deja probleme oncologice ori alte afecțiuni. Ceilalți au diferite forme…medii și ușoare. Toți sunt internați la Ineu. Am acționat cu rapiditate astfel încât să se evite alte probleme“, a spus Horea Timiș, directorul Direcției de Sănătate Publică Arad. Autoritățile nu exclud ca la Pecica să existe alte cazuri de infectare nedepistate încă, în afara centrului. Întrucât, este posibil ca persoanele asimptomatice dar purtătoare, să fi luat contact cu locuitori. „Am spus și până acum și repet. Această evoluție depinde de comportamentul populației, de respectarea regulilor stabilite pentru limitarea virusului. Dacă oamenii le-au respectat, atunci riscul infectării a fost redus, dacă a existat relaxare privind măsurile, atunci ar putea fi alte probleme“, a precizat șeful DSP Arad. 

La Sântana situația este mai gravă. La căminul pentru persoane vârstnice de aici au fost depistate 27 de infectări. Șase dintre cei infectați cu COVID-19 sunt angajați iar ceilalți sunt vârstnici, aceștia din urmă având și diferite probleme de sănătate, pe lângă factorul vârstei care-i face „țintă“ pentru virus.

Vineri au venit rezultatele pentru cei de la căminul din orașul Sântana. În urma testelor efectuate, 10 persoane au ieşit pozitive, iar mai apoi, numărul cazurilor a ajuns la 27 – număr comunicat sâmbătă. „Parte din persoanele infectate au ajuns la Spitalul Ineu, parte, la Arad, la fostul Municipal care aparține de Spitalul Județean. Vom vedea care este evoluția bolilor în cazul persoanelor din Sântana“, precizează Horea Timiș.

„Evoluția epidemiologică depinde de noi toți!“

Conducerea Direcției de Sănătate Publică Arad atrage atenția asupra pericolului relaxării în cazul măsurilor restrictive, menite să oprească extinderea virusului. „Nu este momentul pentru relaxare socială. De aceea rog implicare în rândul autorităților. Evoluția epidemiologică este dependentă de fiecare dintre noi, dacă respectăm măsurile, dacă respectăm igiena, dacă evităm contactul. Rezultatele se vor vedea până în 15 mai, dar clar nu este momentul să ne relaxăm. Și ceea ce se întâmplă după data de 15 mai, tot de noi toți depinde!“, a declarat Horea Timiș, directorul Direcției de Sănătate Publică.

 

 • Radu spune:

  „Am spus și până acum și repet. Această evoluție depinde de comportamentul populației, de respectarea regulilor stabilite pentru limitarea virusului.” ???!!!!
  Dar de doctori și asistente nimic? Sunt doctori și asistente care habar nu au cum să se protejeze (+500 euro la salar) dar au pretenții de la noi… Uitați să spuneți că focarele se formează din caza pacienților care vizitează spitalele și apoi se întorc înapoi acasă sau cămine gata infectați!
  Dacă nici acum nu aveți aparate de a testa oare când o să aveți…. de ce stați și noaptea?
  La Arad e mai rău ca în Italia, și nu din cauza populației….

  • Pavels spune:

   Se știe dar este etapa în care se ascunde ! Oricum se pare că nimic în cercetare nu apare nou și oricât ne-am feri , fără vaccinul adecvat toți ne vom îmbolnăvi , mai devreme sau mai târziu, selecția naturală probabil cea care va stabili cine o să meargă mai departe, cine să fie stăpân sau slugă, bogat sau sărac…împărat sau soldat ! În secolul 21 am rămas la nivelul de espectativă la exact 100 de ani de la gripa spaniolă cu progres aproape identic…

 • Santanean spune:

  Incepe sa se vada libera circulatie din orasul Santana

 • un cetatean spune:

  pai fratele meu cel putin pe strada mea este bulevard masini dute-vino urlete copii se joaca, vecinii stau pe afara la vorbe… ce credeati ca se va intampla??

 • Gaga spune:

  Fraților ăia sunt izolați și au civic ce treabă ai tu ca circulă mașinile în Santana ești șofer de bitigla? Poliție sta si face verificări….inseamna ca te plimbi non stop ai voie??

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției