Ministerul Agriculturii a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență care ar obliga producătorii, depozitarii și comercianții arădeni de produse agricole și alimentare să raporteze lunar stocurile către stat.

Justificarea acestei măsuri fără precedent, care ar transforma Ministerul Agriculturii în depozitarul unor secrete comerciale?

Conform economedia.ro, nota de fundamentare a OUG susține faptul că ”lipsa unor informații privind cantitățile de produse agricole și alimentare existente pe teritoriul României ar putea conduce la un dezechilibru între cerere și ofertă”, fără a veni însă în sprijinul afirmației cu studii în acest sens.

Produsele vizate pentru raportare sunt: legume, fructe, cereale, semințe de oleaginoase și produse derivate, legume furajere, semințe certificate, carne și produse din carmen cu termen de valabilitate mai mare de 10 zile (inclusiv conserve), lapte și produse din lapte, produse de panificație, conserve, apă, orez, plante aromatice, sare, condimente, ceaiuri, zahăr, miere, drojdie.

Ar urma să facă excepție de la raportare doar comercianții arădeni cu magazine sub 400 metri pătrați și operatorii cu stocuri sub 10 tone (la legume și fructe), 25 tone (cereale), 20 tone (semințe), 50 kg (miere).

Operatorii sunt obligați să transmită datele despre stocuri la Ministerul Agriculturii până la data de 15 a fiecărei luni. Verificarea stocurilor se face de către Ministerul Agriculturii și Ministerul Finanțelor.

Amenzile pentru netransmiterea datelor sunt între 500.000 lei și un milion de lei.

Ministerul Agriculturii susține că această decizie e necesară pentru ”dezvoltarea unui plan de reducere a riscurilor legate de securitatea alimentară și stabilirea unui sistem de management al crizelor privind capabilitatea de răspuns specifică sectorului agricol și al industriei alimentare”.

Pentru a centraliza aceste informații, Ministerul condus de Adrian Chesnoiu invocă experiența din timpul pandemiei de covid, dar și conflictul armat din Ucraina, inclusiv ”posibilitatea declanșării unui deficit alimentar la nivel european”.

Recomandările redacției