Gunoaiele au fost veșnic o problemă în județul nostru. De această dată, după scandalul de luna trecută, legat de activitatea operatorului de salubritate, acum vorbim de un conflict de muncă. Mai mulți muncitori ai Retim au făcut grevă, nemulțumiți de salarizare. Protestul angajaților operatorului de salubrizare a început vineri, muncitorii refuzând să mai adune deșeurile din oraș.

Fără precedent la Arad, deșeurile din municipiu au fost adunate de muncitori timișoreni și orădeni, relocați.

Revoltați că nu sunt plătiți pentru orele suplimentare pe care le prestează pentru a putea acoperi volumul de muncă, mai mulți dintre muncitorii operatorului de salubritate Retim, nu au mai adunat deșeurile. Aceștia au fost nemulțumiți că în locul remunerației pentru ore suplimentare, primesc doar zile libere.

Muncitorii au rămas la Retim și au cerut să își vadă șefii, pentru a începe negocierile legate de chestiuni din contractul de muncă. Conducerea societății a fost nevoită să poarte discuții cu muncitorii protestatari, deoarece…gunoiul din oraș se înmulțea, în lipsa acestora. Dar, cu toate acestea, a fost nevoie de forță de muncă din exterior – adică din Timiș.

După cum a anunțat departamentul de comunicare al operatorului, prin vocea purtătorului de cuvânt, Camelia Ganga – au trebuit luate măsuri rapide, pentru ca activitatea Retim, să nu fie afectată. Tot arădenii ar fi avut de suferit, din nou.

Astfel, ca soluție de moment, s-a luat decizia suplimentării cu personal de la Retim din Timişoara şi cu personal de la RER Oradea, aşa încât, activitatea să se poată relua fără probleme. S-a mai comunicat că, administrativul, personalul TESA se ocupă să relocheze aceste echipe, să le aducă în Arad.

Practic, muncitori din județele vecine au muncit în locul angajaților arădeni, cei nemulțumiți de salarizare.

Dar, trebuie spus că, operatorul Retim a fost acuzat că nu are o activitate eficientă nici în Timișoara. Primăria de aici s-a plâns în repetate rânduri că nu sunt adunate gunoaiele din municipiu și nu sunt spălate străzile. Probleme au fost și în Lugoj, aici angajații operatorului fiind nemulțumiți tot de chestiuni legate de contractele de muncă. Retim a încasat amenzi de mai multe ori.

Deci, în cazul Retim nu putem vorbi de o problemă izolată, ci de probleme des întâlnite…cum sunt și gunoaiele.

„RETIM Ecologic Service SA a luat măsuri pentru reluarea la parametri optimi a activităţii în municipiul Arad, după ce mai mulţi angajaţi au refuzat lucrul. Deficitul de personal va fi compensat cu alți lucrători.

Activitatea de colectare a deșeurilor menajere urmează să fie reluată în totalitate în cel mai scurt timp posibil”, a susținut Camelia Ganga, purtător de cuvânt al Retim, vineri, 10 august.

De asemenea, RETIM prezintă scuze locuitorilor din zona 1 Arad pentru eventualul disconfort creat temporar.

Recomandările redacției