În goana după funcții de conducere, în mai multe inspectorate județene, polițiștii se execută între ei, iar de la un nivel superior nu se intervine. Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) din MAI, la conducerea căruia se află Dumitru Coarnă, a propus modificări la Statutul Polițistului care ar putea descuraja astfel de jocuri. Reprezentanții SNPPC au avut o întâlnire cu ministrul de Interne, Mihai Fifor, pentru a discuta amendamentele propuse.

În ceea ce privește împuternicirea pe o funcție de conducere vacantă, am susținut varianta unei perioade de maxim șase luni, timp în care să fie organizat concursul pentru ocuparea funcției; MAI a achiesat la perioadă, dar a susținut varianta a două împuterniciri, de câte trei luni”, se arată într-o informare a SNPPC.

Motivația sindicaliștilor pentru a nu accepta varianta împuternicirii pe o durată de timp de trei luni este următoarea: în contextul legislativ actual (șase luni + șase luni) există mai mult de 20% din funcțiile de conducere (peste 1.000 de posturi) ocupate prin procedura împuternicirii. Obligativitatea de a se organiza concursuri sau examene de ocupare a acestora într-o perioadă de doar trei luni de la data modificării propuse ar bloca sistemul datorită deficitului de personal din structurile de resurse umane dar și a duratei efective a procedurii de organizare a concursurilor sau examenelor.

Potrivit legii 360/2002, la momentul actual, polițistul poate fi împuternicit, cu acordul acestuia, pe o perioadă de maximum șase luni. Prelungirea împuternicirii poate fi dispusă, cu acordul polițistului, pentru maximum șase luni, perioadă în care sunt obligatorii organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea postului.

Recomandările redacției