Noi reglementări privind munca sezonieră

0
154

Autoritățile au luat măsuri de modificare a clauzelor privind lucrul sezonier, pentru o mai bună colaborare, dar și pentru acordarea unei siguranțe românilor. 

Astfel, noile reglementări presupun că anterior încheierii acordurilor sau tratatelor cu autorităţile publice similare din alte state, partea română va negocia condițiile de cazare pe care ar trebui să le ofere angajatorii, indemnizațiile pentru asigurarea hranei zilnice, precum și decontarea cheltuielilor de transport dus-întors către domiciliul din România. 

De asemenea, agentul de plasare a forţei de muncă şi furnizorul de servicii de plasare a forţei de muncă vor avea obligaţia organizării transportului, pentru grupurile mai mari de 10 persoane. 

Tot în sarcina agenţilor de plasare a forţei de muncă este reținută și obligaţia ca lucrătorii plasaţi la muncă în străinătate să deţină toate documentele necesare accesului în statul de destinaţie, să le asigure informarea cu privire la condiţiile speciale de intrare în statul de destinaţie, respectiv la regulile speciale care trebuie respectate, cu precădere în condiţiile existenţei unui risc epidemiologic. 

 Agentul de plasare a forței de muncă român sau furnizorul de servicii de plasare a forței de muncă au obligația de a transmite inspectoratului teritorial de muncă în raza căruia îşi au sediul social, o notificare privind plasarea forţei de muncă, cu cel puţin 5 zile lucrătoare anterioare plecării din ţară a persoanelor plasate la muncă în străinătate, în care vor fi menționate inclusiv condițiile de realizare a transportului și datele de identificare ale operatorului de transport. 

Activitățile de mediere sunt efectuate în mod gratuit, fără percepere de comisioane, tarife sau taxe. 

Agenții de plasare care încalcă dispozițiile legale, în funcție de gravitatea faptei, vor plăti amenzi între 5.000 și 40.000 de lei. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.