Clienții localurilor care lasă bacșiș pentru modul în care au fost serviți vor vedea banii lăsați în plus, pe bonul fiscal. Angajații de localuri vor primi obligatoriu banii lăsați de clienți în plus, la consumație.

Ministerul Finanţelor legiferează bacşişul printr-un act normativ care îi stabileşte valoarea de până la 15% şi obligă evidenţierea acestuia pe bonul fiscal, în cazul serviciilor de restaurant şi baruri, indiferent de modalitatea de achitare a notei de plată.

Ministerul Finanțelor a anunțat că măsura vine în urma solicitărilor din industria acestui domeniu. „Obiectivul nu este de a suprataxa ceva, ci doar de a avea un cadru legal simplu și clar, așa cum există în numeroase alte țări“, au fost precizările transmise de reprezentanții Finanțelor Publice.

Astfel, localurile vor avea obligația de evidențiere pe bonul fiscal a bacșișului încasat de la clienți, în cazul serviciilor de restaurant, baruri și alte activități de servire a băuturilor, indiferent de modalitatea de plată a acestuia (card/numerar/substitute de numerar). De menționat că, evidențierea bacșișului pe bonul fiscal nu este obligatorie pentru livrările la domiciliu.

Veștile bune sunt pentru angajații localurilor, întrucât patronii vor trebui să le restituie bacșișul în mod obligatoriu.

„Se instituie obligația operatorului economic de a distribui sumele provenite din încasarea bacșișului, integral salariaților, potrivit unui regulament intern și de a le înregistra în  contabilitate pe seama conturilor de datorii/analitic distinct“, precizează Finanțele Publice.

De asemenea, bacșișul se introduce în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol, cu denumirea „bacșiș”.

Proiectul de act normativ este publicat de site-ul MFP la rubrica Transparență decizională. Legalizarea bacșișului este o inițiativă a patronatelor din Turism.

Recomandările redacției