Noi reguli în angajarea persoanelor cu handicap

0
1090
Businessman with spinal cord injury in a wheelchair using a smartphone

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad informează angajatorii de pe raza jude­țului Arad că începând cu data de 25 iulie au devenit aplicabile modificările survenite la Legea nr. 448 / 2006 pri­vind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
În acest context, se reamintește angajatorilor, care sunt drepturile de care beneficiază persoanele cu handicap încadrate în muncă sau aflate în căutarea unui loc de muncă: cursuri de formare profesională, adaptare rezonabilă la locul de muncă, consiliere din partea unui consilier specializat în medierea muncii, perioadă de probă la angajare de cel puțin 45 de zile lucrătoare, preaviz plătit de minimum 30 de zile lucrătoare acordat la desfacerea contractului individual de muncă pentru motive neimputabile angajatului precum și posibi­litatea de a lucra mai puțin de 8 ore pe zi, dacă beneficiază de recomandarea comisiei de evaluare.
Un element de noutate pe care-l aduce modificarea legislativă, vizează obligația angajatorului de a asigura accesul persoanelor cu handicap la ocuparea unui loc de muncă adaptat, conform pregătirii lor profesionale şi capaci­tăţii de muncă atestate prin certificatul de încadrare în grad de handicap precum și de a adapta rezonabil locul de muncă ce urmează a fi ocupat de către acestea.
Legiuitorul definește ,,adaptare rezonabilă la locul de muncă” ca fiind totalitatea modificărilor făcute de angajator pentru a facilita exercitarea dreptului la muncă al persoanei cu handicap, presupune modificarea şi/sau adaptarea programului de lucru în conformitate cu potenţialul funcţional al per­soanei cu handicap, achiziţionarea de echipament asistiv, dispozitive şi teh­nologii asistive.
„Neasigurarea adaptării locului de muncă conform celor expuse mai sus constituie contravenție, angajatorii riscând amenzi cuprinse între 10.000 și 25.000 lei. Reiterăm cu acest prilej, că în contextul încadrării în muncă, prin persoană cu handicap se înţelege şi persoana invalidă gradul III”, precizează Biroul de presă al ITM Arad.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.