Noi reguli pentru microîntreprinderile cu mai puțin de nouă angajați

0
490

Ministrul Muncii a afirmat, joi, că un nou proiect legislativ, vizează aproximativ 445.000 de microîntreprinderi, care au mai puțin de nouă angajați. Momentan, proiectul nu a fost dezbătut public, astfel că nu există documente oficiale care să arate concret în ce constau aceste noi reglementări. 

 
Totuși, ar putea fi eliminate fișele de post, precum și regulamentele interne și pontajele pentru microîntreprinderile care au mai puțin de nouă angajați.  

„Am eliminat obligativitatea întocmirii fișei postului, a condicii de prezență și a regulamentului intern. Practic, am eliminat o muncă în plus pe care angajatorii pot să o desfășoare fie verbal, în relația cu angajații, fie printr-un act scris și asumat, de mână, întrucât vorbim de întreprinderi mici și mijlocii”, a declarat Raluca Țurcan, care a precizat că măsurile sunt cuprinse într-un proiect de OUG care a fost adoptat în primă lectură. 

În actualul document anexă reprezentat de fișa postului, sunt definite principalele sarcini ale angajatului. Întocmirea acestui document este una obligatorie, pentru toți angajatorii. Alături de regulamentul intern, fișa postului reprezintă unul dintre cele mai importante documente care are în vedere stabilirea, derularea și încetarea raporturilor de muncă. Proiectul de OUG va trebui întâi adoptat de Guvern, iar apoi publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare și a-și produce efectele, conform avocatnet.ro. 

Pentru salariații mobili, salariații care desfășoară muncă la domiciliu și salariații microîntreprinderilor, angajatorul va ține evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, în conformitate cu acordul scris încheiat cu salariații, în funcție de activitatea specifică desfășurată de către aceștia. În ceea ce privește regulamentul intern, noua reglementare prevede că acesta va fi întocmit de către angajator, excepție făcând microîntreprinderile, cu consultarea sindicatului sau a reprezentanților salariaților, după caz. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.