Se poate spune fără a exagera că recentele alegeri locale au adus unele schimbări importante în lista primilor edili din teritoriu. Vorbim aici atât de lista ce cuprinde cele 9 orașe (altele decât munici­piul Arad) cât și mai ampla listă a celor 68 de comune arădene, în total 77 de administrații locale din județ. Procentual vorbind, circa o pătrime din lista primarilor conține nume noi.
Din discuțiile purtate cu o primă parte din acești candidați, care au reușit să convingă electoratul să-i aleagă pentru a ocupa scaunul de primar pentru următorii patru ani, s-au desprins câteva aspecte „noi“, cel mai important fiind acela că tinerii nu mai pot fi ignorați dacă vrei să-i ai alături, dacă vrei să ai viitor.
Tinerii să poată să rămână acasă
Ideea centrală a discuției purtată cu Ioan Radu Mărginean, câștigătorul alegerilor din orașul Nădlac, a fost aceea a… stopării plecării oamenilor din oraș. „Eu nu am făcut promisiuni spectaculoase în campanie și m-am bazat pe o realitate dureroasă: tot mai mulți nădlăcani pleacă din oraș și chiar din țară. În ultima vreme peste 1.000 (o mie!) de nădlăcani au plecat și peste 500 fac naveta! Am considerat că nu e o situație firească pentru un oraș aflat pe singura autostradă de graniță din vestul țării. Prin urmare, pentru a stopa această tendință, mi-am propus pentru început câteva obiective simple: creșterea numărului de locuri de muncă, clarificarea și finalizarea PUZ-ului, finalizarea utilităților, transpa­rență totală în orice demers. Pentru a reuși aceasta mi-am format o echipă compusă din oameni tineri, care vor să stea în orașul și în țara lor şi cu care vrem să studiem intens și să accesăm absolut orice facilitate care să permită valorificarea oportunităților locale care să ducă la evoluția multidirecțională a orașului. Se pare că am fost în asentimentul alegătorilor“.
Resursele să sprijine localnicii
Tinerii au fost și în atenția lui Dan Ștefan Pocrișer, candidatul care a câștigat fotoliul de primar al orașului Pâncota, dar și continuitate în ceea ce privește proiectele demarate şi nu numai; el susține și o mai bună gospodărire a resurselor orașului, în principal în folosul localnicilor. „Faptul că am fost viceprimar m-a ajutat să-mi dau seama exact ce și cum. Vom continua proiectele începute, aici nu încape vorbă, apoi, în primul rând vreau să schimb cât mai repede fața orașului. Pentru aceasta vreau să resuscitez Serviciul de Salubritate dar și să demarez o acțiune de înfrumusețare a aspectelor stra­dale, acțiune la care vreau să-i atrag pe toți gospodarii orașului, tineri în special, dar și mai puțin tineri, doamne ori domni. În al doilea rând, vreau să precizez că eu chiar vreau SPORT în orașul Pâncota, nu numai fotbal. Avem campioni naționali la canotaj, la karate, la atletism… Cât despre fotbal, care e sportul cel mai frecventat, vreau să încurajez și să sprijin tinerii fotbaliști pâncotani cu susținere financiară în limita normală a poten­țialului orașului nostru. Despre proiectele de anvergură (ce nu sunt puține!), pe care le am în plan – legate firește de dezvoltarea orașului și despre care le-am vorbit concetățenilor mei,  mai e vreme pentru detalierea lor“.
Și Ciprian Gheorghe Otlăcan, cel ce a câștigat alegerile în comuna Macea, s-a referit la transparență și la implicarea tinerilor în viața comunei. „Vrem să facem o reorganizare a administrației locale și să asigurăm o transparență a actului decizional și al oricărei alte informații ce-l privește pe cetățean. Eu am fost și viceprimar și știu ce spun. Vom continua proiectele începute, nu asta e problema, ci aspectul priorităților. Vom avea în atenție atât grădinițele cât și noua școală de la Sânmartin – aspecte ce aduc facilități familiilor tinere, dar vom pune accent și pe modernizarea infrastructurii stradale în toată comuna, în special a celei pietonale. De asemenea vrem să atragem cât mai multe fonduri europene, inclusiv transfrontaliere, pentru a profita de bunele relații cu vecinii noștri unguri – și aici vrem să implicăm cât mai mulți tineri localnici“ ne enumera pe scurt câteva proiecte de viitor noul primar din Macea.
Probleme ce trebuie rezolvate imediat
De tineri, de transparență, de oportunități şi de continuitate ne-a vorbit și Ioan Bogdan Ban, tânărul primar recent ales în fruntea administrației orașului Curtici, dar și de unele „urgențe“ care au creat discuții. „După cum se știe, am fost în ultimii doi ani și jumătate viceprimar și o vreme și primar interimar. Consider că știu cât de cât care e situația în oraș, prin urmare îmi propun să continui proiectele începute de fostul primar, deoarece sunt utile pentru comunitate. Doresc însă să aduc mai multă transparență în actul decizional și să responsabilizez cât mai mult tinerii în tot ceea ce se face în oraș. Pentru început vreau să urgentăm unele aspecte: acela al clarificării situației pasarelei peste calea ferată (aici așteptăm documentele SNCFR pentru realizarea unui audit), acela al rentabilizării rapide a unor obiective locale cum este Ștrandul Termal. Foarte important este însă să continuăm să încurajăm orice nou investitor care dorește să aibă afaceri în orașul nostru, pentru a spori numărul locurilor de muncă, știut fiind că noi avem Zona Liberă“.
La Olari, noul primar Petru Răuț are de rezolvat încă din primele zile după investitură o situație grea: clarificarea și, eventual, rezolvarea situației ce a dus la blocarea conturilor primăriei. „Nu numai că avem conturile blocate, dar de miercurea trecută avem și sechestru pe bunurile Primăriei“, ne spunea Petru Răuț. Cât despre planurile de viitor, ele sunt legate deocamdată tot de prezentul imediat. „Suntem în prag de grevă a crescătorilor de animale, vizavi de suprafața de pășune; niciodată oile
n-au ajuns, ca acum, să pască în jurul satului. Vorbim de circa 7.000 de oi și peste 300 de vaci. Situația trebuie rezolvată urgent. Abia după aceea putem vorbi de proiecte precum demararea introducerii utilităților în satul aparținător Sintea Mică și, mai ales, de implicarea a cât mai multor tineri – a marii majorități dacă s-ar putea, în viața socială a comunei, atât prin sport și prin aspectele culturale cât și în aspectele de decizie. Tot pe ei, pe tineri, pe tinerii specialiști de data aceasta, ne vom baza și în depistarea și accesarea de proiecte de dezvoltare cu bani europeni, respectiv a proiectelor transfrontaliere“ enumera succint nou edil din Olari.
Continuitate în dezvoltare
La Dorobanți primăria a fost câștigată de Erica Korondi-Jozsa, din partea UDMR. În scurta discuție purtată pe teme prioritare ale acestui prim madat, noua primăriţă ne-a precizat că se merge pe continuitate. „Dorim să continuăm dezvoltarea comunei, acțiune începută de admistrația precedentă, dar ne-am propus și o lucrare mare și importantă, de fapt două: introducerea canalizării în toată comuna, adică  16,5 km, rețea de apă fiind deja, și abia apoi să trecem la atât de așteptata asfaltare. Așa este normal, și noi nu ne putem permite să risipim nici o sumă, fiind o comunitate mică, cu resurse limitate. De asemenea, vom acționa și pentru a atrage un investitor mare, cu resurse substanțiale, pentru dezvoltarea actualului Ștrand Termal și transformarea lui într-o unitate gen Centru de Sănătate. Ne vom preocupa și pe mai departe să suținem așezămintele sociale din comună – Filiala Fundației «Casa Malteză», ce găzduiește 30 de persoane în vârstă cu probleme de sănătate, și Fundația «Sfântul Francisc», ce sprijină 13 copii cu probleme sociale. Ne vom preocupa și pe mai departe de accesarea de fonduri europene nerambursabile, deci vom avea în vedere orice sursă de finanțare care ne poate sprijini dezvoltarea“, ne preciza Erica Korondi-Jozsa.

Recomandările redacției