•  În teorie, proiectul se bazează pe mai multe principii fundamentale: contributivitate, egalitate, solidaritate socială şi imprescriptibilitate
  • Pensia va fi raportată la salariul minim brut.
  • Se introduce un nou concept: Valoarea Punctului de Referință (VPR).
  • În proiect se spune că toate pensiile vor crește.

Peste cinci milioane de pensionari aşteaptă cu sufletul la gură noua Lege a pensiilor. Potrivit comunicatului oficial, proiectul se bazează pe mai multe principii fundamentale: contributivitate, egalitate, solidaritate socială şi imprescriptibilitate. Cuvinte normale, care însă nu trebuiau spuse acum, ca o noutate absolută, ci ele ar fi fost bine să fie fapte deja. Dar asta este o altă discuţie. În orice caz, dacă cele stabilite în proiect vor prinde și viață, vor surveni o serie de modificări majore. Dar, care sunt cele mai importante noutăți pe care le aduce proiectul?

Simplificare și debirocratizare

Printre noutățile aduse de acest proiect de lege se numără introducerea masterului și a doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, care se adaugă facultății, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru creșterea copilului, șomajului indemnizat, deportării, prizonieratului și detenției politice, prevăzute de legislația în vigoare. Condiția pentru asimilarea perioadei necontributive este ca stagiul minim de cotizare să fie de 15 ani. Pentru fiecare an de perioadă asimilată se acordă câte 0,25 puncte.

Proiectul de lege prevede și debirocratizarea și accesul online la informațiile despre propriile contribuții. „Astfel, ANAF va transmite către Casa Națională de Pensii Publice sumele datorate și plătite pentru fiecare salariat. Cetățenii se vor putea informa de pe site-ul CNPP cu privire la stagiul de cotizare realizat, venitul obținut și sumele achitate drept contribuții”, se spune în proiect.

Ca și excepție, actuala pensie anticipată (nepenalizată) devine pensie pentru limită de vârstă. Cu alte cuvinte, persoanele care au opt ani peste stagiul complet de cotizare, inclusiv din perioade asimilate, se pot pensiona cu cinci ani înainte de îndeplinirea vârstei de pensionare. În același timp, în acest caz se poate cumula pensia cu salariul și se valorifică perioadele necontributive asimilate. O altă noutate este aceea că femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani și au născut trei copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu șase ani. Începând cu al patrulea copil se adaugă câte un an în plus, pentru fiecare copil.

Pensia minimă, raportată la salariul minim brut

Pensia minimă se calculează raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv. Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară. Persoanele cu vechime între 10 ani și 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară. În cazul în care din calculul pensiei rezultă o sumă mai mare, atunci persoana o va primi pe aceasta” , se mai spune în proiect. Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislația în vigoare, din cauza căreia nu se făcea nicio diferențiere în funcție de anii lucrați între beneficiarii de pensie minimă. Adică, în practică se ajunge în situația în care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie.

Valoarea punctului de referință

Pentru ca fiecare persoană interesată să știe în orice moment valoarea pensiei la care are dreptul s-a adoptat o formulă de calcul. Astfel, „pensia va fi reprezentată de Numărul Total de Puncte înmulțit cu Valoarea Punctului de Referință (VPR). Numărul total de puncte este suma punctajelor anuale. Punctajul anual este suma punctajelor lunare împărțită la 12 luni. Punctajul lunar este venitul brut realizat împărțit la câștigul mediu brut pe economie. VPR va fi de 75 de lei în anul 2021 și a fost determinată prin împărțirea Valorii punctului de pensie din anul 2021, adică 1.875 de lei, la 25, care reprezintă vechimea medie de ani din sistemul de pensii, rezultată în urma aplicării ultimelor patru legi ale pensiilor”, se specifică în proiect.

Formula de calcul, potrivit celor care au generat-o „are avantajul nu doar că elimină inechitățile, dar duce și la creșterea tuturor pensiilor”. Acest proiect de lege este preconizat a intra în dezbaterea Parlamentului în sesiunea de toamnă. Dacă proiectul noii legi va trece , aplicarea legii se va face etapizat până în anul 2021, când va intra integral în vigoare. Valoarea punctului de pensie se va actualiza în fiecare an, astfel: 1.265 de lei în 2019; 1.775 de lei în 2020; 1.875 de lei în 2021, adică suma aferentă VPR nou introdus de 75 de lei.

La acestea se adaugă majorarea de 10% aferentă sporurilor, acordului global și altor drepturi de natură salarială pentru care s-au plătit contribuții.

Amintim că în acest moment , valoarea punctului de pensie , în vigoare de la 1 iulie este de 1100 de lei.

Pensie egală, la muncă și vechime similare

Proiectul de lege urmărește eliminarea inechităților din sistemul public de pensii, care au făcut ca persoane care au lucrat același număr de ani, în aceeași profesie și au cotizat egal, să aibă pensii diferite. De asemenea, se elimină inechitățile din sistem dintre femei și bărbați care au lucrat același număr de ani, în aceleași condiții și care au contribuit egal, dar care aveau pensii diferite. Prin actul normativ, pensiile în discuție se egalizează. Potrivit inițiatorilor proiectului noua lege a pensiilor va îndrepta o uriaşă nedreptate care există în România de ani buni”. Amintim că la acest moment , în județul Arad sunt 112.500 de pensionari. Dintre aceștia mai mult de jumătate, adică 68.000 au pensia în jur de 1.000 de lei sau chiar mai mică.

Recomandările redacției