• Sursele noastre spun că cineva s-a „împrumutat“ cu trei miliarde de lei vechi din banii arădenilor
  • Banii ar fi fost retraşi ilegal de către un angajat al Primăriei.
  • Primăria Arad încearcă muşamalizarea cazului.
  • A fost demarată o acţiune de acoperire contabilă a prejudiciului.

De ceva vreme încoace, pe holurile Primăriei Arad e stres mare. Surse din interiorul instituţiei ne-au dezvăluit o situaţie care ne face să ne punem semne serioase de întrebare legate modul în care este administrat banul public. Pe scurt, zice povestea, din contul unei instituţii subordonate Primăriei ar fi dispărut peste noapte nişte bani. Cam trei miliarde de lei vechi, ar zice unii. Banii nu au dispărut pentru că au fost prost gestionaţi, sau s-a greşit vreun transfer, sau alte minuni din astea. Nu. Banii ar fi fost ridicaţi de cineva din interiorul Primăriei. Cine ar fi persoana care avea nevoie de doar trei miliarde de lei şi care s-a împrumutat direct din conturile instituţiei, nu ştim încă. Putem doar bănui că este vorba despre cineva de rang înalt, cu drept de semnătură şi care are calitatea legală de a umbla prin conturile publice ale arădenilor.

Primăria încearcă muşamalizarea cazului

Aşadar, situaţia este gravă. Problema însă nu se opreşte aici. În momentul în care s-a aflat de miliardele lipsă, conducerea instituţiei, în loc să pedepsească vinovatul, a adoptat o altă strategie. „Cum facem să acoperim paguba?“ – s-au întrebat diriguitorii urbei. Adică nici să nu se afle de hoţie, nici să fie pedepsit vinovatul, nici să fie recuperat prejudiciul. Practic, instituţia acoperă urmele furtului şi îşi protejează angajatul cleptoman.

 De aproximativ două luni trenează situaţia. În tot acest timp, peste Palatul Administrativ a coborât liniştea. Acum se caută soluţii contabile de acoperire a prejudiciului. Cât de legale sunt acestea, habar nu avem. Mai mult ca sigur se inventează devize de plată şi investiţii inexistente. Retroactiv, normal. Ceea ce numai contabilitatea curată nu poate fi.

 Oricât de mult am încercat noi să aflăm care este instituţia subordonată Primăriei care a fost păgubită în acest fel, nu am reuşit. Aşa că nu putem face altceva decât să urmărim evenimentele ulterioare şi să tragem nişte concluzii de bun simţ. Astăzi vom avea şedinţă ordinară CLM. Unul dintre proiectele supuse votului consilierilor se referă la nişte rectificări bugetare. Probabil că acolo vom găsi, dacă ştim să căutăm, instituţia care a păţit ce a păţit.

Poate că nu ar strica nici un control al Curţii de Conturi pe la Primăria Arad. Aceasta în cazul în care prejudiciul nu a fost deja acoperit de chitanţe şi facturi retroactive. Ceea ce ar fi, de asemenea, foarte plauzibil.

 În final, subliniem faptul că informaţia prezentată de noi a fost obţinută din surse care, normal, doresc să rămână anonime. Noi continuăm să sperăm că cele prezentate sunt doar o bazaconie inventată de angajaţii Primăriei pentru a râde puţin de presa credulă şi considerăm că într-un oraş european, cu pretenţii, precum e Aradul nostru, aşa ceva nu se poate întâmpla. Altfel, dacă informaţia este reală, înseamnă că avem de a face cu o instituţie în care banii arădenilor nu se află în siguranţă.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției