Încetul cu încetul ne apropiem de momentul în care vom fi din nou chemaţi la vot pentru a ne alege primarii, consilierii locali şi consilierii judeţeni. Cum practic suntem în plină campanie electorală, cam toate partidele, cu unele excepţii, cum ar fi PSD, care nu are încă un nume pentru municipiu, şi-au scos la înaintare candidaţii, în încercarea de a obţine un scor cât mai bun. Pe piaţă au apărut şi diverşi independenţi sau partide cu specific local, care fie speră să rupă gura târgului, fie fac anumite jocuri care să le ofere un loc cât mai bun la masă, după numărarea voturilor.

Un lucru trebuie spus din capul locului. Cu siguranţă, un primar bun, care a făcut ceva pentru comunitatea care l-a ales are toate şansele să obţină un nou mandat, mai ales că va fi un singur tur, iar persoana care este pe funcţie va aduna probabil cele mai multe voturi.

În ceea ce priveşte situaţia din municipiu, nu pot spune că aş avea un favorit. Motivele? Sunt mai multe. Pe de o parte, persoanele despre care cred că ar avea ceva de spus nu prea au forţa necesară să se impună, iar primarul în funcţie, deşi a făcut multe pentru Arad, trebuie să recunoaştem, a lăsat o serie de probleme importante nerezolvate. Şi, din păcate este vorba despre marile probleme ale arădenilor, energia termică, reabilitarea blocurilor, locurile de parcare şi starea drumurilor, pentru că multe dintre arterele importante de circulaţie arată într-un hal fără de hal. Este vorba despre exact acele lucruri care ţin de normalitate. Într-un oraş civilizat, este de neconceput să plăteşti de te usuci dacă vrei să ai iarna căldură în apartamente, este de neconceput ca vreo 40% din energia termică livrată de furnizor să se piardă pe drum şi  este de neconceput să plăteşti apa rece la preţ de apă caldă. De asemenea, într-un oraş care se respectă şi îşi respectă locuitorii, este de neacceptat ca un program de reabilitare termică să fie amânat ani de zile, iar când se apropie campania electorală să se dea impresia că se începe în forţă… Cât despre locurile de parcare, sunt sigur că aproape toţi şoferii care au vrut să parcheze undeva şi nu au găsit loc, au spus anumite cuvinte „dulci” la adresa autorităţilor locale şi pe bună dreptate. La fel s-a întâmplat şi în cazul gropilor care au fost lăsate în carosabil, să facă pui, în timp ce bordurile vechi au fost schimbate cu unele noi, mai frumoase şi mai „purtătoare de costuri”.

Acestea ar fi, din punctul meu de vedere, tot atâtea motive ca votanţii să se gândească de două ori înainte de a pune ştampila pe un candidat sau altul. În ceea ce mă priveşte, cred că ar fi mult mai bine ca resursele unei comunităţi să fie cheltuite pe proiecte care influenţează viaţa cât mai multor persoane, iar fântânile arteziene, băncile cumpărate la preţ de Logan şi alte investiţii de acest fel pot să lipsească cu desăvârşire. Când vine iarna, nu ne încălzim cu băncile de pe Meţianu, deşi au fost momente când leaţurile care au costat mii de euro arătau ca o lemnărie numai bună de pus pe foc, iar artezienele pot fi considerate ca nişte investiţii de fiţe, aşa cum sunt şi anumite birturi din centru, unde ies să-şi cheltuie banii cei care nu au altceva de făcut cu ei.

Recomandările redacției