Miercuri dimineața, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Timișoara au efectuat 13 percheziții domiciliare în județul Arad, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de fraudă informatică punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare, contrabandă și evaziune fiscală.

Mai precis la începutul anului 2020, un bărbat a format un grup infracțional organizat care avea ca scop introducerea ilegală în România a unor parfumuri contrafăcute din Turcia, precum și bijuterii din aur.

Grupul funcționa pe unități, o parte din aceștia preluau parfumurile contrafăcute de la transportatorii care le introduceau ilegal în țară. Ulterior aceștia le expediau prin intermediul a terțe firme de curierat, către beneficiarii care le comercializau. Procesul de vânzare avea loc online prin intermediul unei platforme de comerț. De această parte se ocupa alt segment care publica anunțurile cu diferite produse prezentându-le ca fiind originale.

De asemenea, membrii grupului, prin intermediul unor conturi de pe o reţea de socializare, au promovat, în repetate rânduri, mai multe anunțuri conform cărora comercializează diverse parfumuri, articole vestimentare originale, bijuterii din aur, toate acestea purtând însemnele unor branduri cunoscute.

Totodată, bijuteriile din aur introduse în România prin diferite metode erau vândute pe piața neagră cu prețul de 200 lei/gram. Bijuteriile era introduse în țară fie ascunse în mașini, fie „la vedere”, adică purtându-le direct.

Pentru metoda „la vedere”, aceștia mergeau cu avionul în Turcia și se întorceau cu bijuteriile pe care le purtau ca accesorii, câteva sute de grame de persoană. Nouă persoane au fost aduse la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Timişoara, în vederea audierii.

Recomandările redacției