statuiaNoua Dreaptă a făcut demersurile către Primăria Arad  în a solicita listele electorale. „Vrem să iniţiem strângerea de semnături pentru a organiza un referendum, în care cetăţenii Aradului să-şi exprime în mod clar şi fără echivoc punctul de vedere, asupra mutării statuii «Ungariei Milenare» la Budapesta”, a punctat Angel Popescu, vicepreşedinte la Noua Dreaptă. Pentru a organiza un referendum este nevoie de strângerea unui procent de 5%  din totalul cetăţenilor cu drept de vot din municipiul Arad. De asemenea, Mircea Dinică, şeful Departamentului juridic de la Noua Dreaptă a punc­tat:  „Organizaţia Noua Dreaptă-Arad sa­lută decizia Ministerului Culturii de a demara acţiunea în instanţa de ju­decată pentru recuperarea lucrării  –  Monumentul Marii Uniri  de la 1918 –  sau a sumei alocate pentru realiza­rea acestuia. Organizaţia Noua Dreaptă Arad nu înţelege însă atitudinea  primarului Gheorghe Falcă, primar care, în loc să ia poziţie alături de Ministerul Culturii pentru soluţionarea urgentă a acestei probleme, aduce in­jurii grave acestuia şi aici, cităm: am ajuns practic în situaţia de a declara «pierdut» Monumentul Marii Uniri. Este o ofensă fără margini adusă României şi istoriei poporului român. Constatăm cu tristeţe faptul că primarul Falcă nu stăpâneşte limba română, neînţelegând nici măcar un comunicat guvernamental. Domnule Falcă, Ministerul Culturii a înţeles azi că monumentul este «pierdut», spre deosebire de Guvernul Boc care a fost fraierit de un sculptor neserios.    Şi mai tragic este faptul că nu vă raportaţi la realitate”. Guvernul actual vrea să recupereze ce a stricat guver­narea  Boc, ministrul culturii de atunci, recte  Kelemen Hunor, care „într-o iresponsabilitate totală, dacă nu într-o complicitate totală”, a dat toţi banii în avans pentru o lucrare care azi nu există, cum nu  e de găsit nici sculptorul Florin Codre.
Cei de la Noua Dreaptă sunt de pă­rere că a fost o acţiune premeditată ca în Arad să nu existe Monumentul Marii Uniri. Iar  acest cerc vicios  s-a făcut prin compli­citatea  dintre UDMR (prin ministrul Kelemen), PD-L (aflat la guvernare atunci) şi sculptorul Florin Codre. „Ceea ce au fă­cut aceştia este o ofensă adusă ţării, domnule Falcă, şi nu încercarea actua­lului ministru Daniel Barbu de a recupera banii sau monumentul”, a punc­tat Dinică, care a adăugat: „ofensa naţio­nală la adresa României o aduceţi dumnevoastră, domnule Falcă, sprijinindu-vă în tot ce faceţi pe o majoritate compusă şi din UDMR. În loc să sprijiniţi acţiunea guvernului, vă înconjuraţi de antiromâni şi sprijiniţi ridicarea doar a monumentelor ce amintesc de imperiul unguresc şi, mai grav, aveţi proiecte ce vin sa demoleze monumente româneşti  cum e cazul cu Monumentul Ostaşilor Eroi din Piaţa Avram Iancu”.
Noua Dreaptă cere demiterea  viceprimarului Levente Bognar, şi scuze publice din partea primarului „pentru că jigniţi pe românii, care luptă să recupereze Monumentul Marii Uniri”.
Gabriel Constantinescu

Recomandările redacției