Ministerul Muncii a lansat, în dezbatere publică, proiectul noii Legi a Pensiilor. Una dintre cele  mai importante modificări se referă la introducerea unei formule de calcul, astfel încât pensiile femeilor şi ale bărbaţilor, care au aceeaşi perioadă lucrată, să fie egalizate din anul 2021.

Potrivit proiectului, unul dintre principiile pe care se bazează noul act normativ este „egalitatea”. Astfel, prin noul proiect se introduce o nouă formulă de calcul, prin care se urmăreşte ca din 2021, pensiile femeilor şi ale bărbaţilor, cu acelaşi stagiu realizat şi care provin din aceleaşi categorii de muncă, să fie egalizate.

Potrivit noii formule de calcul, punctul de pensie din 2021, care va fi de 1.875, se împarte la 25 (25 reprezintă vechimea medie de ani din sistemul de pensii, rezultată în urma aplicării ultimelor patru legi ale pensiilor – n.red.) şi rezultă un VPR (Valoarea Punctului de Referinţă) de 75 de lei, care se înmulţeste cu numărul total de puncte. De exemplu, dacă un beneficiar a acumulat 40 de puncte în toată perioada lucrată, înmulţit cu 75, rezultă o pensie de 3.000 de lei. Noua medie de 25 de ani, care ar urma să fie calculată din 2021, ar duce la o egalizare a pensiilor primite de femei cu cele primite de bărbaţi.

Reprezentanţii Ministerului Muncii arată că formula de calcul va elimina inechităţile şi va duce la creşterea tuturor pensiilor. După ce va ieşi din dezbatere publică, proiectul va intra în procedură parlamentară şi ar urma să fie aplicat din anul 2021.

„Proiectul de lege urmăreşte eliminarea inechităţilor din sistemul public de pensii, care au făcut ca persoane care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceeaşi profesie şi au cotizat egal, să aibă pensii diferite. De asemenea, se elimină inechităţile din sistem dintre femei şi bărbaţi care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceleaşi condiţii şi care au contribuit egal, dar care aveau pensii diferite. Prin actul normativ, pensiile în discuţie se egalizează”, spun reprezentanţii MMJS, conform Mediafax.

Recomandările redacției