Nouă muncitori au murit în judeţul Neamţ, după ce microbuzul în care se aflau a căzut în canalul de fugă al râului Bistriţa. Zece persoane se aflau în total în duba care a plonjat, în noaptea de miercuri spre joi, în râul Bistriţa, în zona localităţii Viişoara din judeţul Neamţ, bilanţul final indicând nouă morţi şi un rănit, aflat la spital. Cei zece muncitori lucrau în județul Arad fără forme legale.  Autoutilitara căzută în râul Bistriţa avea inspecţia tehnică valabilă până în august. Potrivit IGPR, în spaţiul destinat transportului de marfă erau transportate atât bagaje, cât şi şapte pasageri, pe bănci din lemn, improvizate. Potrivit IGPR, microbuzul se deplasa pe DN 15, pe Podul de la Vaduri, de la Alba Iulia spre comuna Săvineşti, judeţul Neamţ. Autoutilitara în care se aflau zece bărbaţi a căzut de pe pod, în canalul de aducţiune. Din primele cercetări a reieşit că autoutilitara era condusă de un bărbat de 25 de ani, din Săvineşti, şi avea direcţia de mers Bicaz-Piatra Neamţ. În localitatea Vaduri, înainte de podul care traversează canalul râului Bistriţa, a pătruns pe sensul opus, a părăsit partea carosabilă şi a căzut în albia râului. În urma accidentului autoutilitara s-a scufundat, fiind scoasă de echipajele ISU Neamţ. După scoaterea autoutilitarei din apă, au fost identificate în interior șapte persoane decedate, bărbaţi cu vârste cuprinse între 17 şi 45 de ani, din Săvineşti, Podoleni, Făurei, Bârgăoani şi Deleni, judeţul Iaşi, ulterior fiind găsite şi celelate două persoane, decedate. O a zecea persoană, un tânăr de 21 de ani, care a ieşit singură din apă, este la spital, conştientă.

Un singur tânăr dintre cele zece persoane aflate în autoutilitară a reuşit să se salveze, acesta fiind pasager pe locul dreapta faţă. El și-a pierdut fratele în accident. A fost preluat ulterior de un echipaj SMURD şi transportat la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, unde a fost diagnosticat cu TCC acut şi contuzie toraco-abdominală, rămânând internat la Secţia Chirurgie, potrivit Mediafax. „Din cercetările preliminare a rezultat ca accidentul s-ar fi produs ca urmare a unei defecţiuni la roata stânga spate, aceasta desprinzându-se de autovehicul în momentele premergătoare accidentului. Autoutilitara este proprietatea conducătorului auto şi are inspecţia tehnica periodică valabilă pana la data de 23.08.2018. În urma examinării acesteia s-a constatat ca dintre cele 6 locuri pe scaune, autoutilitara avea montate doar 3 scaune omologate în partea din faţă, iar în spaţiul destinat transportului de marfă, erau transportate, atât bagaje, cât şi 7 pasageri, pe bănci din lemn, improvizate”, arată IGPR. În cauză a fost întocmit un dosar penal pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, cercetările fiind desfăşurate sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamţ. Niciunul dintre muncitorii din autoutilitara implicată în accidentul care a avut loc în noaptea de miercuri spre joi în judeţul Neamţ nu era angajat cu acte în regulă la vreo firmă.

Anchetă ITM Arad la firma unde lucrau muncitorii

Directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad, Ecaterina Isac, a declarat, joi, corespondentului Mediafax, că o echipă de control s-a deplasat în localitatea Petriş, la un punct de lucru al unei societăţi cu sediul în judeţul Timiş, la care erau angajaţi cei nouă muncitori morţi în accidentul din judeţul Neamţ. „Noi ne-am autosesizat în momentul în care am aflat de accidentul urât din Neamţ, pentru că singurul supravieţuitor a declarat că veneau din judeţul Arad de la muncă. Muncitorii au lucrat în localitatea Petriş, din judeţul Arad, la plantat de puieţi pentru o societate cu sediul în judeţul Timiş, cu punct de lucru în Arad. O echipă de control de la ITM Arad s-a deplasat la Petriş pentru a vedea locul unde au lucrat persoanele respective. În total, au fost în jur de 23 de muncitori, iar la ora actuală, din toate verificările, nu am tras concluzia că ar fi avut vreo formă legală de angajare, deci se pare că ei lucrau la negru. Muncitorii plantau puieţi pentru o societate care deţine o suprafaţă de pădure în zona Petriş, cu sediul în judeţul Timiş”, a afirmat Ecaterina Isac. Potrivit reprezentanţilor ITM Arad, în cazul în care se va dovedi că cei peste 20 de muncitori, printre care şi cei zece aflaţi în microbuzul care a căzut în râul Bistriţa, lucrau fără forme legale, firma riscă o amendă de 20.000 de lei pentru fiecare persoană angajată „la negru”. „Controlul este în derulare, s-au ridicat primele documente de la persoanele găsite la punctul de lucru al societăţii”, a mai precizat Ecaterina Isac.

Recomandările redacției