Nouă producători români din industria cărnii, membri ai Asociaţiei pentru Promovarea Alimentului Românesc (APAR) şi ai Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), participă în aceste zile la cel mai important eveniment dedicat sectorului cărnii din China – ediţia a -11-a a expoziţiei China International Meat Industry Exhibition (CIMIE) – care se desfăşoară în oraşul Qingdao, provincia Shandong.

În perspectiva apropiată a deschiderii pieţei chineze pentru carnea şi preparatele din carne româneşti, programul producătorilor români va avea o componentă de informare asupra cerinţelor pieţei chineze, una de discuţii bilaterale cu potenţialii parteneri de afaceri şi în final o vizită la un producător chinez situat în regiune, se arată într-un comunicat al APAR.

Printre companiile româneşti din sector, participante la acest eveniment, se numără Caroli, Cristim, Ana şi Cornel, Avicarvil, Vascar, Inorogul şi Prestigio.

Potrivit APAR, misiunea economică în China se desfăşoară în perioada 13-15 octombrie 2013, la doar la câteva zile după cea mai mare manifestare mondială a sectorului alimentar mondial, Anuga 2013 (5-9 octombrie) din Koln (Germania), unde producătorii români au fost prezenţi în trei pavilioane specializate.

‘Suntem siguri că prin acţiuni de acest gen putem redeveni o putere europeană şi o voce care contează în jocul mondial al alimentelor. Încercăm să redobândim un statut pierdut din cauza luptelor interne şi a dezinteresului arătat pentru pieţele externe’, a subliniat Ştefan Pădure, preşedinte APAR. La rândul său, Ovidiu Duşleag, presedinte ARC, consideră că „singura şansă a companiilor româneşti, într-o lume din care frontierele dispar în fiecare zi, este găsirea de noi oportunităţi externe şi valorificarea cât mai profitabilă a acestora’.

‘Sectorul pe care îl reprezint la CIMIE 2013 este unul foarte bine dezvoltat şi poate face faţă cu succes tuturor exigenţelor mondiale’, a mai arătat preşedintele ARC.

Misiunea economică în China face parte din acţiunile finanţate de la bugetul de stat de către Ministerul Economiei prin Departamentul de Comerţ Exterior şi Relaţii Internaţionale (DCERI). Demersurile ME de deschidere a acestei pieţe au început în urmă cu patru ani şi se vor finaliza în această toamnă prin semnarea acordului sanitar veterinar între autorităţile române şi chineze pe problematica schimburilor de carne şi preparate din carne.

APAR reuneşte peste 60 de producători din industria alimentară românească. Cifra de afaceri însumată a membrilor depăşeşte un miliard de euro, conform datelor Ministerului de Finanţe din 2011. Interesele asociaţiei sunt strict legate de promovarea produselor româneşti în interiorul şi în afara ţării.

ARC este cea mai veche şi importantă asociaţie patronală din România, grupând în acest moment peste 40 de membri. Numărul salariaţilor din firmele membre este de 14.000, iar cifra de CA total la nivelul anului 2012 a fost de 5,6 miliarde de lei. Asociaţia reprezintă 68% din piaţa de preparate din carne.

Principalii producători ai acestei pieţe sunt, în ordinea mărimii, Caroli, Cristim, Aldis, Elit, Fox, Unicarm, Meda, Kosarom, Rainert şi Diana.

 

 

(AS – autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu)

 

Recomandările redacției