Nouă români și-au pierdut viața într-un accident petrecut în Ungaria. MAE a activat celula de criză

0
289

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că Ambasada României la Budapesta a luat măsuri speciale după ce un microbuz înmatriculat în România a fost implicat într-un accident rutier, nouă persoane pierzându-şi viața. Toate cele nouă victime ale accidentului din Ungaria au fost identificate ca fiind de cetăţenie română, trupurile neînsufleţite fiind transportate la morgă pentru efectuarea autopsiei, anunţă Ministerul Afacerilor Externe (MAE). „Conform ultimelor informaţii obţinute în cursul nopţii de echipa consulară mobilă prezentă la faţa locului, toate cele nouă victime ale accidentului au fost identificate ca fiind de cetăţenie română. Trupurile neînsufleţite au fost transportate la morgă pentru efectuarea autopsiei. Ministerul Afacerilor Externe va suporta costurile legate de repatrierea trupurilor neînsufleţite din Fondul special de urgenţă aflat la dispoziţia ministerului„, transmite MAE, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Celula de Criză a MAE şi echipa consulară mobilă a Ambasadei României la Budapesta îşi continuă activitatea 24/7, până la finalizarea tuturor demersurilor de repatriere a trupurilor neînsufleţite. Cel puţin patru dintre cele nouă persoane decedate în accidentul din Ungaria ar fi din comuna Mică, judeţul Mureş, potrivit primarului acestei comunităţi, Szekely Ladislau. Acesta a precizat că informaţiile pe care le are nu sunt confirmate încă. „Deocamdată oficial nu am primit nimic, vreau să merg pe teren, acum, să văd. Aşa se zice că trei sunt din Căpâlna de Sus (n.r. comuna Mică), şoferul era din Deaj (n.r. comuna Mică), sunt şi din Agrişteu, comuna Bălăuşeri, iar acum alte două persoane, nu ştiu, tot din Deaj sau de altundeva. Nu vă pot da informaţii 100% pentru că oficial nu am primit nimic, doar din relatări”, a declarat, miercuri dimineaţa, primarul Szekely Ladislau. Primarul a subliniat că nu a primit nicio înştiinţare oficială în acest sens, iar de dimineaţă a fost în sat, unde i s-a spus că şoferul era din satul Deaj. „Patru (n.r. se zice că) ar fi deocamdată (n.r. din comuna Mică). Acum trebuie să mă duc să văd dacă se confirmă. Noi nu am primit niciun act oficial. Am văzut pe Facebook, la televizor că s-a întâmplat. Azi dimineaţă am fost la cetăţeni, iar de acolo mi s-a confirmat că şoferul era din Deaj”, a spus Szekely Ladislau. El a adăugat că în satul Deaj sunt mulţi care lucrează în străinătate.

Șoferul microbuzului transmitea live pe Facebook

Şoferul microbuzului implicat în accidentul din Ungaria, în urma căruia nouă oameni au murit, transmitea live pe Facebook în momentul impactului, potrivit unei înregistrări apărute pe reţelele de socializare.  Potrivit unei înregistrări care a apărut pe reţelele de socializare şi care ar fi făcută de o persoană care a urmărit pe telefonul mobil transmisia live a şoferului microbuzului, acesta s-a filmat în timp ce se afla la volan. Conducătorul auto se uită pe telefonul mobil de mai multe ori, iar în spatele lui, se văd câţiva dintre pasagerii microbuzului. La un moment dat, şoferul intră pe contrasens şi nu pare să vadă că din faţă vine un camion, iar pe finalul înregistrării, se observă momentul impactului dintre microbuz şi camion.

 

MAE a cerut autorităţilor române competente identificarea şi înştiinţarea familiilor din ţară ale persoanelor decedate în urma accidentului. Totodată, având în vedere numărul mare de victime, ministrul a dispus activarea Fondului special de urgenţă aflat la dispoziţie, pentru a suporta costurile legate de repatrierea trupurilor neînsufleţite. De asemenea, Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate a fost activat în cadrul Celulei de Criză a MAE, pentru preluarea tuturor solicitărilor de asistenţă din partea familiilor. Potrivit Poliţiei ungare, accidentul a avut loc marţi în jurul orei 16.30 (17.30, ora României), în apropierea localităţii Ceglédbercel, situată la circa 50 de kilometri sud-est de Budapesta. Victimele sunt şapte bărbaţi şi două femei.

13 copii rămași orfani

Cel puţin 13 copii au rămas orfani în urma accidentului din Ungaria, la unsprezece dintre ei murindu-le amândoi părinţii. Au început anchete sociale în judeţul Mureş pentru a stabili persoanele în grija cărora să rămână minorii. Subprefectul din Mureş, Nagy Zsigmond, a declarat că a solicitat un raport despre acest incident. „Se lucrează la raportate. Am solicitat un raport să văd cam câţi copii sunt. Voi avea o întrevedere cu directorul de la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi cu doamna director de la Protecţia Copilului să vedem cum putem să gestionăm să fie cât mai bine”, a spus Nagy Zsigmond.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.