sectieSpitalul Judeţean are o nouă Staţie de Sterilizare Centralizată. Secţia, amenajată şi dotată cu bani de la Consiliul Judeţean a fost inaugurată ieri. În total, investiţia demarată în luna februarie a acestui an s-a ridicat la peste 800.000 de lei.
Fosta secţie de sterilizare a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă a funcţionat până în prezent într-o locaţie insalubră, ce nu corespundea cerinţelor impuse în sistemul de sănătate. În această nouă locaţie destinată sterilizării sunt funcţio­nale două aparate de sterilizare, unul nou achiziţionat şi unul mai vechi, dar care este în curs de recondiţionare. „Secţia de Sterilizare a Spitalului Judeţean trebuia modernizată, din două mari motive: ca să oferim o siguranţă pacienţilor şi personalului medical şi desigur, ca spitalul să poată fi acreditat. Până acum secţia a funcţionat într-un spaţiu impropriu, atât ca şi dotări, cât şi din punct de vedere a dimensiunilor spaţiului. Am găsit soluţia de a amenaja secţia într-o zonă care până la renovare era insalubră şi nu era fo­losită de spital. Am alocat 345.000 de lei pentru renovare şi alte 464.000 de lei pentru dotarea secţiei. Putem spune că în prezent, Spitalul Jude­ţean are o secţie de sterilizare de ni­vel european, care îndeplineşte toate condiţiile cerute de normele europe­ne pentru acreditarea spitalului“, a susţinut Nicolae Ioţcu, pre­şedintele Consiliului Judeţean Arad.
Bani pentru dotări
În ceea ce priveşte dotările, cei peste 400.000 de lei alocaţi de admi­nistraţia judeţeană vor fi destinaţi achi­ziţionării de cărucioare, mese de lucru, casolete şi alte echipamente medicale specifice. „Secţia de sterilizare pe patru zone îndeplineşte standar­dele europene. În cursul săptămânii viitoare vom primi şi aparatură necesară secţiei. Pentru fiecare zo­nă exis­tă câte un filtru pentru personal, do­tat cu echipament de pro­­tecţie adecvat zonei respective: halate, şort de protecţie, mănuşi de cauciuc şi altele. Toate aceste lucrări s-au efectuat cu avizul Direcţiei de Sănătate Publică şi corespund tuturor normelor legislative în vigoare“, a precizat Teodora Olariu, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă.
În contextul normelor impuse de legislaţie şi pentru că sterilizarea centralizată deserveşte mai multe secţii, în urma unificării unificării unităţilor spitaliceşti, găsirea unui spaţiu destinat strict sterilizării a fost obligatoriu. În prezent, în spaţiul nou amenajat există patru zone distincte. Este vorba de: zona de decontaminare şi dezinfecţie, zona de pregătire şi împachetare materiale sanitare, zona destinată sterilizării şi depozitul de materiale sterile.
În afara pacienţilor, de Staţia de Sterilizare Centralizată vor beneficia secţiile: Bloc Operator Chirurgie 1, BO Chirurgie Infantilă, Ortopedie, Chirurgie plastică, ATI, Gastroenterologie, UPU, Hematologie şi Neurologie.
La inaugurarea noii secţii, preşedintele Consiliului Judeţean, Nicolae Ioţcu a ţinut să precizeze că în investiţiile derulate în sistemul medical, Aradul nu a primit în acest an finanţare de la Mi­nisterul Sănătăţii.

Recomandările redacției