Noua tulpină din Marea Britanie a fost confirmată în laborator la o femeie în vârstă de 27 de ani din Giurgiu care a ajuns la camera de gardă a Institutului Matei Balș duminică, potrivit digi24.ro. Știrea a fost confirmată în cursul zilei de astăzi de Horea Timiș, directorul executiv al DSP Arad, pe pagina sa de Facebook. 

Au fost recoltate probe care au fost analizate, iar astăzi a fost confirmată infectarea cu această tulpină.

Femeia are simptome ușoare și nu este internată în spital. Acum se face o anchetă epidemiologică, pentru că femeia nu a fost în străinătate și nu a călătorit în Marea Britanie. DSP încearcă să afle cu cine a intrat în contact femeia și de la cine s-ar fi putut infecta.

Dacă informațiile pe care ni le-a furnizat pacienta sunt adevărate, înseamnă că virusul circulă deja în România. Și e mult mai contagios. Ne putem aștepta la o creștere a numărului de cazuri”, a declarat, pentru B1 TV, Dr. Cătălin Apostolescu, purtător de cuvânt al Institutului Matei Balș.

A mai fost, săptămâna trecută, o suspiciune de infectare cu noua tulpină la un alt pacient, dar probele de laborator nu au confirmat-o.

Tulpina din Marea Britanie este mai contagioasă decât cea originală, dar nu produce o formă mai gravă a bolii.

„Una dintre tulpinile SARS-CoV-2 secvențiate în perioada 5-8 ianuarie 2021 la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș se incadrează în varianta cu transmisibilitate crescută B.1.1.7 descrisă in Marea Britanie. În perioada următoare va continua supravegherea prin epidemiologie moleculară a cazurilor suspecte„, mai arată Ministerul Sănătății, informația fiind citată de hotnews.ro.

Din cauza transmisibilității sale sporite, noua tulpină riscă să agraveze numărul de cazuri și să contribuie la suprasaturarea sistemelor sanitare, potrivit sursei citate.
 
Varianta britanică nu schimbă natura bolii, a reamintit directorul OMS Europa: „Covid-19 nu este nici mai mult, nici mai puțin grav” iar „copiii nu par să fie mai expuși”.
 
Primele informații sugerează că vaccinurile împotriva Covid-19 rămân eficiente în fața variantei britanice.

Recomandările redacției