Toate stocurile de lapte praf neozeelandez potenţial contaminate cu o bacterie care poate provoca moartea au fost retrase de la vânzare, a indicat miercuri directorul companiei de produse lactate Fonterra, relatează AFP.

‘Toate stocurile au fost recuperate, a fost retras totul de la vânzare. Se află în depozite şi nu mai există, practic, niciun risc pentru consumatori’, a declarat Theo Spierings într-o conferinţă de presă.

Grupul, care reuneşte 13.000 de fermieri neozeelandezi, a comunicat la sfârşitul săptămânii trecute că trei loturi de zer folosit în mai 2012 la fabricarea formulelor de lapte pentru sugari şi băuturi pentru sportivi conţineau bacteria Clostridium botulinum, care poate cauza botulism, boală ce provoacă paralizie şi chiar moarte. Pentru moment, nu a fost semnalat niciun caz de îmbolnăvire.

Mai multe ţări, între care China, Singapore, Malaezia, Rusia şi Arabia Saudită, au luat imediat măsuri pentru ca loturile de produse lactate care conţineau această bacterie să fie scoase de la vânzare.

Noua Zeelandă, ale cărei exporturi sunt reprezentate în proporţie de 25% de produsele lactate, a trimis marţi agenţi guvernamentali la fabricile Fonterra din ţară şi din Australia pentru a ajuta compania să gestioneze criza.

Fonterra era cel mai mare grup din Noua Zeelandă şi totalizează, cu 15,4 miliarde de litri de lapte pe an, 89% din producţia de lactate a ţării, unde o bună parte din economie este reprezentată de agricultură.

Directorul său general, Theo Spierings, a călătorit luni în China, unde a prezentat ‘cele mai profunde scuze’ şi a promis că Fonterra va testa ‘toate produsele care pleacă din Noua Zeelandă, ca măsură de precauţie’.

 

(AS – autor: Letiţia Pană, editor: Flori Tiulea)

 

Recomandările redacției