De-a lungul anilor, unul din momentele cele mai deosebite ale începutului de toamnă a fost cel al începerii anului școlar. Un exces de tinerețe și veselie umplea, la primele ore ale dimineții zilei de 15 septembrie, străzile oricărei localități iar pe cele din vecinătatea școlilor le transforma într-un ocean de chipuri surâzătoare și emoționate.

Anul acesta, chiar dacă această dată s-a decalat cu trei zile – anul școlar va începe luni, 12 septembrie – ansamblul de pregătiri și… emoții a rămas la aceleași cote.

Condiții deosebite, în județ

În ciuda faptului că pe „sticlele“ unor posturi tv informațiile despre învățământul din zonele rurale sunt de factură negativă, chiar descurajatoare, la noi nu este din fericire așa; dimpotrivă. În covârșitoarea majoritate a comunelor arădene autoritățile locale au făcut de-a lungul anilor eforturi deosebite ca tânăra generație să aibă codiții bune de studiu, atât în ceea ce privește condițiile din clase – curățenie, lumină, căldură, cât și al dotărilor specifice – laboratoare, conexiune la internet, săli sau terenuri de sport moderne ori măcar asfaltarea curții școlii.

„Guvernul s-a luat după noi…“

este mult de vorbit și de eforturile făcute de administrațiile orașelor din județ: peste tot s-au făcut modernizări ori măcar reabilitări; primarii s-au zbătut să păstreze la cote ridicate condițiile de școlarizare, sprijiind unitățile școlare pe cât s-a putut.

Bunăoară la Chișineu-Criș – orașul arădean fără șomaj – administrația locală a luat-o înaitea guvernului: masa caldă zilnică este o realitate încă din acest an, fiecare dincele două licee – Liceul Teoretic și Liceul Tehnologic – având cantină, păstrată de-a lungul anilor. Aici elevii pot lua o masă caldă la un preț modest, preț care de anul acesta este subvenționat 50% de administrația locală. „Cu pregătirile pentru noul an școlar suntem pe final, chiar dacă începe cu trei zile mai devreme. Vom deschide anul școlar în condiții bune ca întotdeauna. Le urăm atât lor cât și cadrelor didactice care-i îndrumă succes în noul an școlar. Subliniez că la noi elevii pot lua o masă caldă la preț rezonabil de mult, pentru că am păstrat cantinele. În plus, pentru cei cu domiciliul în oraș și în Nădab de anul acesta subvenționăm jumătate din prețul ei. Cred că după noi s-a luat, în sfârșit, și Guvernul de a propus o masă caldă pentru elevi. Chișineu-Criș este un oraș dinamic, cu condiții bune de viață, cu o populație tânără ce are locuri de muncă sigure și ca atare avem și mulți copii: anul acesta peste 2 000 vor deschide ușile celor două licee, a școlilor și a gădinițelor“ ne spunea Gheorghe Burdan primarul orașului Chișineu-Criș.

Unele școli noi, aproape gata…

Situații deosebite și pozitive se regăsesc în comunele arădene. Cele cu a căror primi-edili am reușit să luăm legătura ne-au asigurat că noul an școlar va fi întâmpinat cum se cuvine.

* Chiar dacă au o școală nouă în prag de finalizare, autoritățile locale din Zădăreni au făcut toate pregătirile obișnuite pentru ca în actualele unități de învățământ să-i poată primi pe levi în condiții bune. „Am achiziționat bănci noi – printr-o donație din Germania și celelalte lucrări – igienizare, reparații etc. – sunt pe terminate. Ne pare rău însă că nouașcoală, deși în stadiu final de realizare, nu va putea fi terminată decât pentru anul școlar viitor datorită finanțărilor. Și noi am investit în ea cât am putut de la buget pentru că a fost evident că localurile vechi nu pot fi aduse la cerințele moderne. Astfel patru școli și o grădiniță s-ar reuni în noul local. Oricum, noi ne-am străduit ca cei peste 270 de școlaro să înceapă, alături de cadrele didactice, acest an școlar în bune condiții“ ne spunea primărița Doina Petri.

* Cam la fel stă situația și la Semlac, unde o altă școală nouă este pe finalizate după ani de eforturi și zbateri. „Am făcut toate pregătirile necesare pentru ca noul an școlar să înceapă cu bine și cei peste 400 de elevi să se poată bucura că sunt cu… o clasă mai mari! Nemulțumirea noastră este că nu am reușit să finalizăm noua școală, la care mai avem chiar puțin și-i gata. Ca să vă faceți o idee: construcția este gata complet, ne zbatem cu racordurile la utilități și cu… aprobările de toate felurile care s-au mai și schimbat. Constructorul este plătit la zi, deci nu avem restanțe și sperăm ca anul viitor să ne putem muta în noua școală“ ne-a spus primărița comunei Semlac, Letiția Stoian.

Modernizări și renovări finalizate

*Și elevii de la Vinga vor începe anul școlar în condiții bune, ne asigură primarul Ioan Negrei. „Nu numai că am terminat igienizările și reparațiile dar am finalizat și renovarea (zugrăveli, reparații, parchetare)  a unui număr de nouă săli de clasă: cinci la Mănăștur și patru la Vinga, cu bani din bugetul local (circa 100 000 lei). Cei circa 900 de copii –  împreună cu micii grădinari, vor putea începe noul an școlar în codiții bune și în prima zi de școală vom fi alături de ei și de cadrele didactice“ a subliniat primarul comunei Vinga.

* La Frumușeni totul e pregătit pentru noul an școlar, chiar dacă începe cu câteva zile mai devreme. „Nu numai că am finalizat igienizarea, reparațiile și pregătirile specifice dar avem și toate autorizațiile de funcționare, școala nostră fiind recent modernizată. Miercuri am avut o întrevedere cu directorul, prof. Dinu Zebeniuc pentru avedea ce mai e de făcut. Avem 288 de copii – școlari și mici grădinari – și toți vor fi primiți în condiții bune luni dimineața, la deschiderea noului an școlar, când vom fi alături de ei“ ne spunea primarul comunei Frumușeni, Reginald Andronic.

*Noua primăriță a comunei Dorobanți, Jozsa Erica Korondi ne-a asigurat că noul an școlar va demara cu bine. „Copiii se vor bucura de condiții bune, de investiţiile pentru modernizarea Şcolii Gimnaziale, realizate din bugetul local şi alocate de către Consiliul Judeţean Arad. Vor începe noul an școlar 147 de copii: 112 școlari și ceilalți mici grădinari alături de cadrele didactice aferente cărorra le dorim mult succes în acest an școlar“.

* Și în comuna Peregu Mare, administrația locală a sprijinit pregătirile instituțiilor școlare pentru un nou an școlar. Primarul Emeric Kovacs ne spunea că deși anul școlar începe mai devreme „toate lucrările ce trebuie făcute vor fi gata la timp și atât copiii cât și cadrele didactice vor beneficia de toate condițiile pentru a demara cu bine anul școlar 2016-2017“.

 

La „vânătoare“ de rechizite…

Odată cu începerea noului an școlar, atât cei mici, cât și cei mari au început goana cumpărăturilor, pentru a achiziționa cele necesare studiului. Am pornit și noi să depistăm ofertele existente. Am putut observa, astfel, că rețurile rechizitelor școlare variază, în funcție de preferință și modelul ales. În supermarket-urile mari, ofertele sunt mai accesibile iar pachetele promoționale sunt la preț redus, acum,în pragul toamnei.

În unul dintre supermarket-urile vizitate, un ghiozdan mic cu prințese, destinat preșcolarilor sau școlarilor mici are costă minim 15 lei, în timp ce ghiozdanele imprimate cu un erou din desene pot depăși 30 de lei. Un penar dublu, complet echipat costă 30 lei, în timp ce un penar tub este mult mai ieftin – 10 lei. Prețurile caietelor și ale creioanelor variază, de asemenea, în funcție de imprimeu. Astfel, un caiet mic simplu, costă între 2 și 5 lei iar creioanele între 10 și 15 lei.

Am avut și surpriza de-a observa că în unele locuri prețurile sunt mult diferite. Spre exemplu, un ghiozdan ergonomic poate costa în jur de 150 lei iar un ghiozdan de spate variază între 44 și 245 lei. Caietele studențești costă 3 lei bucata iar cele mici dictando, costă 1 leu. Cei pasionați de pictură, își pot achiziționa un set mare de acuarele la suma de 42 lei și set de markere colorate cu 33 lei.

Surprinzător , unele supermarket-uri pun la dispoziția cumpărătorilor și uniforme pentru noul an școlar. O cămașă albă pentru băieți este 20 lei iar o uniformă albastră pentru fete se găsește la numai 36 lei.

Judecând după prețuri, supermarket-urile par să rămână preferatele cumpărătorilor când vine vorba de rechizite școlare. Am remarcat că librăriile au fost cam evitate, cumpărătorii vizând unul sau două produse anume, deși aici se găsește tot ce e nevoie pentru începerea noului an școlar. Astfel, la una dintre librăriile în care am intrat, o geantă cu desene costa circa 200 lei iar noul model de ghiozdan cu „țepi″, preferatul elevilor anul acesta costă în jur de 155 lei, un caiet studențesc costă între 6 și 8 lei iar penarele echipate complet în jur de 60 de lei. Am găsit și creioane de 30 lei, penare între 24-45 lei iar gențile cu desene pentru copii 99 de lei.

 

Părerile unor cumpărători

Una dintre cumpăratoarele pe care am abordat-o, dorind să-i aflăm părerea cu privire la ofertele din librării, ne-a spus: „atât eu, cât și frățiorii mei mai mici ne-am cumpărat caietele mai mult din din supermarket, deoarece prețurile mi s-au părut mai accesibile, însă ghiozdanul l-am prins la ofertă împreună cu un penar cu tot ce era necesar, la pretul de 77 de lei, într-o librărie. Mi se pare că am făcut o alegere bună, ținând cont de raportul calitate-preț.

O altă clientă ne-a mărturisit că: „prețurile sunt destul de mari iar cu banii pe care i-aș da pentru toate la o librărie, pot cumpăra mult mai multe dintr-un magazin mare”.

Recomandările redacției