Dacă miercuri a fost ultima zi din existenţa Consiliului Local Municipal al Aradului „ieşit” din alegerile locale din 2012, ieri a fost ziua cea mare a noului Consiliul Local Municipal rezultat din alegerile locale din acest an, din 5 iunie – Duminica Orbului (un fel de zi emblematică pentru tot ce înseamnă alegeri şi votare în România).
Aşadar ieri s-a constituit Consiliul Local Municipal Arad în noua componenţă, aleşii aliindu-se în grupuri după afinităţi şi alegându-şi structurile de conducere. Astfel, PNL a făcut grup cu UDMR, iar PSD cu ALDE.
Tot ieri, în aceeaşi şedinţă, Gheorghe Falcă a fost învestit pentru a patra oară în funcţia de primar al Aradului – cel mai longeviv primar pe funcţie de la 1918 încoace, şi  a depus jurământul de credinţă în această calitate.
Ceremonia, organizată impecabil, a fost onorată de prezenţa prefectului, a reprezentanţilor principalelor culte religioase, ai diferitelor instituţii şi a unor personalităţi marcante ale locului. În plus, ceremonia investitrii primarului a avut un invitat cu totul deosebit: a fost prezentă în sală mama lui Gheorghe Falcă. Momentul din discurs în care acesta a anunţat prezenţa mamei sale a fost marcat de o emoţie intensă.
Şedinţa a început, conform prevederilor legii, sub conducerea secretarei municipiului Lilioara Stepănescu. La invitaţia sa, s-au adresat primarului, noilor consilieri şi asistenţei reprezentanţii principalelor culte religioase. Aceştia i-au felicitat pe aleşi şi, fără excepţie, i-au îndemnat să purceadă în noul mandat  cu învăţătura creştină ca sprijin şi ca jalon.
Prefectul a dat citire ordinului prefectului de convocare a şedinţei de constituire a consiliilor locale comunale, a municipiului Arad şi a Consiliului Judeţean.
Tot conform uzanţelor, au fost invitaţi să prezideze şedinţa decanul de vârstă al consilierilor aleşi, acesta fiind Gheorghe Săplăcan, asistat de cei mai tineri doi consilieri aleşi.
S-a constituit apoi comisia de validare a consilierilor, după care s-a depus jurământul.
Momentul următor a fost alegerea unui preşedinte de şedinţă „care să conducă lucrările consiliului în următoarele trei luni”. Dat fiind că PNL are majoritatea în consiliu, propunerea a venit de la acest partid, numele propus şi acceptat prin votare fiind Geanina Pistru. Cu aceasta conducerea prin decanul de vârstă s-a încheiat, fiind preluată de preşedinta proaspăt aleasă.
Patru candidaţi pentru două locuri de viceprimar
Dintre consilierii cu jurământul încă proaspăt au fost aleşi doi viceprimari, propunerile fiind făcute de grupurile constituite. Pentru primul post de viceprimar, grupul PNL-UDMR l-a propus pe Călin Bibarţ, iar grupul PSD-ALDE pe Adrian Todor. Pentru cel de-al doilea post de viceprimar au fost propuşi Levente Bognar (PNL-UDMR), şi Ionel Ciupe (PSD-ALDE). S-a votat secret, cu buletine, prin ştampilare, iar rezultatele n-au surprins: Călin Bibarţ va fi primul viceprimar – cu 14 voturi favorabile contra celor opt „adunate” de Adrian Todor (un vot fiind declarat nul), iar cel de-al doilea va fi Levente Bognar – cu 14 voturi contra celor 9 ale lui Ionel Ciupe.
Că Levente Bognar va fi viceprimar era aproape sigur din calcule: UDMR îşi urmăreşte ţelurile cu o consecvenţă de ceas elveţian şi joacă întotdeauna doar cărţi câştigătoare, iar Levente Bognar are şi experienţa necesară, şi vizibilitatea care să-l susţină, şi prestanţa intelectuală incontestabilă.
Nici victoria lui Călin Bibarţ nu este inexplicabilă, având în vedere faptul că jocurile erau făcute de multă vreme. A fost prefect al Aradului, chiar dacă nu unul dintre cei mai buni, dar unul pe care Falcă l-a lăudat de multe ori. Recent acesta a renunţat la postul de consilier judeţean pentru acela de consilier municipal. E dificil de presupus că renunţarea n-a avut motivaţie temeinică şi susţinerea (condiţionată sau nu), la vârful PNL în Arad. Ce intrigă oarecum în propulsarea lui Călin Bibarţ pe „scaunul doi” al primărie Aradului este condiţia sa anterioară ca profesionist, condiţie despre care ziarul nostru a scris pe larg: a fost susţinut cu încrâncenare de Adam Crăciunescu, fostul director general al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva şi, anterior, al Direcţiei Silvice Arad, de acelaşi pesedist Adam Crăciunescu, omul de încredere al lui Ilie Sârbu, socrul lui Ponta, care a avut şi încă are grave probleme cu legea pentru perioada în care a dirijat cu atenţie buna gospodărire a fondului forestier naţional, susţinere care l-a urcat până în vârful piramidei Romsilva: director al Departamentului Informatică, Strategii şi Comunicare, apoi director general interimar, după debarcarea lui Crăciunescu.
Ca o curiozitate care nu mai interesează demult pe nimeni, notăm că din garnitura liberală de azi lipsesc „greii” liberali de ieri, de parcă oamenii din „trupa” lui Ioan Cristina şi Mihăiţă Calimente ar fi fuzionat cu PDL prin dispariţie şi s-ar fi topit subit şi total sub canicula portocalie, sau ar fi emigrat să facă politică fără săgeată în locuri neştiute, imposibil de identificat pe hărţi.

Recomandările redacției