Ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak, a declarat, la preluarea mandatului, că va veni cu bicicleta la sediul MTS.
„Voi veni cu bicicleta la minister şi voi pune aici un rastel pentru biciclete, jos. Vom face un exerciţiu şi în ceea ce priveşte pe angajaţii ministerului“, a declarat Novak, ciclist încă în activitate, care îşi doreşte să concureze la Jocurile Paralimpice de la Tokyo.
Noul apel susține că românii s-au săturat să fie dezamăgiţi de rezultatele de la Jocurile Olimpice, iar pentru acest lucrul acesta va veni cu o strategie astfel încât toți sportivii să se poată pregăti în condiții optime.
„Pentru mine este o prioritate să avem o strategie, nu putem deveni campioni fără asta. Anul viitor avem Jocurile Olimpice, Campionatul European de fotbal şi îmi doresc ca toţi acest sportivi să aibă tot ce au nevoie să se pregătească în cele mai bune condiţii. Ca sportiv şi om de sport m-am săturat, de foarte mulţi ani, ca după fiecare ediţie a Jocurilor Olimpice să fim dezamăgiţi. Toţi ne aducem aminte de vechile performanţe, îmi doresc ca anul viitor acest lucru să se schimbe. Vreau să creăm un sistem în care sportul românesc să prindă iarăşi aripi şi să prindă credinţă. Sunt foarte multe federaţii care demonstrează astăzi că se poate“, a declarat Eduard Novak, conform Agerpres.
„Sunt foarte onorat şi respect această poziţie pe care am dobândit-o de ieri (la preluarea mandatului), îi mulţumesc lui Ionuţ Stroe pentru că în cele mai grele perioade ale sportului românesc şi-a dat toată silinţa şi a muncit foarte mult. Ştiu că a fost foarte-foarte greu. Cred că sportul românesc are o şansă extraordinar de mare în această perioadă şi sper că în 2021 pandemia în mare parte se va termina şi vom putea să ne desfăşurăm activităţile aşa cum ne dorim. Sunt un om de sport, cunosc foarte bine acest domeniu şi am foarte mare experienţă, îmi place să lucrez sub presiune, ştiu că o să fie de toate, vor fi greşeli, acuzaţii, însă cel mai important este că îmi doresc să las ceva în urma mea, peste 20 de ani să spună cineva că acest lucru bun s-a întâmplat pentru că Novak a schimbat ceva atunci“, a completat Novak, conform sursei citate.
În ceea ce privește bugetul acordat pentru MTs pentru anul 2021, Novak şi-ar dori ca suma alocată să fie măcar la nivelul celei din 2020: „Îmi doresc ca bugetul să fie măcar atât cât a fost anul acesta. Desigur o să mă zbat în perioada următoare să înţeleg cum funcţionează sistemul şi ce putem să facem să avem un buget din ce în ce mai mare, însă cred că problema sportului românesc nu constă doar în buget“.
Noul ministru al Tineretului şi Sportului a afirmat că îşi doreşte să acorde o atenţie mai mare sportivilor cu dizabilități, care pot fi un exemplu pentru societate, el find de asemenea unul dintre sportivii români care au participat la Jocurile Paralimpice.
„Sunt o persoană cu dizabilitate şi consider că integrarea persoanelor cu dizabilitate în cadrul sportiv este una foarte importantă. Consider o prioritate să reuşim să avem toate bazele sportive accesibile pentru persoanele cu dizabilităţi, să ne dăm seama că sunt nişte modele pentru noi. Acest segment este unul foarte important şi va fi o prioritate pentru noi“, a adăugat Eduard Novak.
Întrebat dacă Ungaria poate constitui un model pentru România în ceea ce priveşte dezvoltarea sportului, ţara vecină acordând o atenţie sporită în ultima perioadă acestui sector, Novak a spus: „Ungaria poate fi un model pentru România în ceea ce priveşte dezvoltarea sportului. Trebuie să ne orientăm după modele similare, trebuie să conştientizăm faptul că nu avem un buget foarte mare. Spre exemplu, federaţia britanică de ciclism, pentru calificarea şi pregătirea sportivilor la Paris 2024, are 35 de milioane de lire sterline, deci noi trebuie să concurăm la un moment dat cu aceste ţări. Eu consider că trebuie să ne gândim strategic, să vedem care sunt sporturile unde putem obţine cele mai multe medalii, pentru că la sfârşit ajungem pe tabelul medaliilor. Trebuie să facem o prioritizare a acestor sporturi“.
 

Recomandările redacției