Matteo Salvini, liderul partidului de extremă dreapta Liga şi noul ministru de Interne al Italiei, a anunţat că ia în calcul desfăşurarea unui recensământ asupra romilor aflaţi în ţara sa. Romii din alte ţări riscă să fie expulzaţi.
După închiderea porturilor în faţa imigranţilor, Salvini a intrat într-o nouă polemică. Liderul partidului de extremă dreapta Liga, aflată la guvernare în Italia împreună cu Mişcarea Cinci Stele, antisistem, a anunţat desfăşurarea unui recensământ asupra romilor din teritoriul italian. Intervenind la postul local de televiziune Telelombardia, el a spus că ministerul său pregăteşte un dosar „privind situaţia romilor din întreaga Italie pentru a vedea cine, cum şi câţi sunt“. Şi-a exprimat, totodată, regretul că nu-i poate expulza pe romii italieni, dar nu a exclus această măsură în cazul celor din alte ţări.
Acest proiect de recensământ a stârnit critici în rândurile opoziţiei şi o reacţie prudentă din partea comunităţii de romi din Italia. „Salvini îşi continuă campania electorală cu declaraţii din ce în ce mai aberante“, a apreciat Simona Malpezzi, o senatoare din partea Partidului Democrat, de centru-stânga. În opinia ei, un astfel de recensământ este „doar o ultimă izbucnire a unui parfum vag de fascism“. „Iniţial, atacurile împotriva imigranţilor şi acum cele contra romilor“, a reacţionat la rândul său liderul grupului partidului de stânga Liberi şi Egali (LeU) din Camera Deputaţilor, Federico Fornaro. El l-a acuzat pe Salvini că nu face decât să instrumenteze ura şi să creeze un inamic, relatează adevarul.ro.
După ce cotidianul de centru-stânga La Repubblica a evocat o propunere-şoc, liderul Ligii a scris pe Facebook: „De ce? Mă gândesc nu doar la furturile (făcute de romi, n. red.), dar şi la acei copii (romi, n. red.) educaţi în tabere să fure şi să comită alte ilegalităţi“. Ulterior, într-un comunicat, noul ministru de Interne a precizat că nu are nicio intenţie de a face o arhivă separată pentru romi sau să ia amprente, ci doreşte să-i protejeze pe acei copii romi care nu sunt trimişi la şcoală de către părinţii lor.
El a mai susţinut că vrea astfel să verifice cum sunt cheltuite fondurile europene pentru sprijinirea comunităţilor marginalizate. Matteo Salvini a fost criticat săptămâna trecută de comunitatea internaţională din cauza refuzului său de a permite acostarea într-un port italian a vasului Aquarius, cu 629 de imigranţi la bord. Vasul a fost primit într-un final de Spania, iar Salvini a ţinut să sublinieze că ţara nu mai este tabăra de imigranţi a Europei.

Recomandările redacției