În contextul unei hotărâri a Consiliului Superior al Magistraturii, privind confidențialitatea unor dosare, departamentul IT al Tribunalului Arad și conducerea instanței aduc modificări „Dosarului electronic”, aplicație dezvoltată chiar de instanța arădeană. Este vorba despre dosarele care se referă la infracțiuni privitoare la viața minorilor, sau care, în materie civilă se referă la adopții, divorțuri, contestarea de paternitate, deci referitoare la viața de familie. Aceste dosare nu vor găsite după obiect pe portalul Ministerului Justiției. Totodată, luând în calcul avantajele aplicației dezvoltată de departamentul IT al Tribunalului Arad, se va renunța la vechea aplicație, „Info-Dosarul”. „Avem aplicația «Info-Dosar», cea care se află în stânga pe portal și aplicația «Dosar electronic». Aplicația «Info-Dosar» este aplicația dezvoltată de către cei de la Cluj și care permite accesul la dosar pe bază de parolă. Noi, pornind de la această aplicație am dezvoltat propria aplicație, care se referă la dosarul electronic, în care accesul la dosar se face pe baza adresei de mail și a parolei care se primește instantaneu pe telefonul mobil, similar aplicațiilor bancare. Am luat măsura de a introduce în categoria dosarelor confidențiale aceste dosare pentru că am găsit o variantă ca, prin «Dosarul electronic» să lăsăm părțile să-și poată vedea aceste dosare, pe câtă vreme prin aplicația «Info-Dosar» și prin portal, prin cauzarea confidențialității dosarelor, acestea nu vor mai fi vizibile nici măcar pentru cei care sunt părți în procesul de divorț, intrând pe portalul Ministerului de Justiție, nu se vor mai putea regăsi pentru că va apărea ca și confidențial dosarul lor. În schimb, atâta timp cât își dau datele pentru a se realiza comunicarea electronică cu aceștia, ei vor putea să își vadă dosarul electronic, prin intermediul aplicației dezvoltate de noi. De menționat că aplicația «Info-Dosar» nu trimitea notificări în măsura în care se depuneau dosare noi la dosar. Cealaltă aplicație dezvoltată de noi, care se numește «Dosarul electronic», logarea în dosarul electronic se face pe baza adresei de mail și a unei parole pe care o primești pe telefonul mobil. Pentru cei care au mai multe procese pe rol, pentru avocați de exemplu, o dată introdusă adresa de mail în baza de date, le permite accesul simultan la toate dosarele pe care le au pe rol, pot să-și vadă toate dosarele. De asemenea, primesc notificări de fiecare dată când se depune un nou act la dosar, iar vizualizarea, interfață grafică spunem noi că este, mult mai bună. Un alt avantaj al aplicației dezvoltate de Arad și este un motiv care ne-a făcut să renunțăm de la 1 ianuarie 2019, la vechea aplicație, este acela că aplicația noastră prezintă mult mai multe garanții de securitate”, a afirmat judecătorul Virgiliu Flavius Bradin, vicepreședintele Tribunalului Arad.

Formularul de cerere

Tot pe site o să existe un link către formularul de cerere pe care părțile pot să-l completeze online, pentru a beneficia de serviciul oferit cu privire la „Dosarul electronic”. „Este vorba ipoteza în care am formulat o cerere de chemare în judecată, dar nu am știut că pot să îmi dau adresa de mail și numărul de telefon ca să îmi fie comunicate toate documentele și să am acces la dosarul electronic. Este suficient să intru pe pagina Tribunalului Arad, să completez electronic formularul, nu este operațional încă, lucrăm la el, va fi de la 1 ianuarie, și atașând o copie după actul de identitate sau după dovada calității de reprezentant , respectiv delegație avocațială, în format PDF, putem să avem acces la dosarul electronic”, spune vicepreședintele Tribunalului Arad.

Costuri reduse

Până în acest moment, au fost peste 7 milioane de accesări la „Dosarul electronic”, în județul Arad, iar în acest sistem au fost trimise 116.000 de documente. O citație costă 3.11 lei, acesta reprezentând costul de expediție – fără toner, hârtie sau plic.  „Putem să ne gândim la un volum de 45.000 de dosare, câte sunt pe an la Tribunalului Arad, ori minim două părți. Vorbim de câteva sute de mii de lei, dacă nu milioane de lei economisite prin această aplicație, dezvoltată de către departamentul IT al Tribunalului Arad. Există, totodată, comunicare prin metode electronice cu marea majoritate a instituțiilor publice. Marea majoritate a instituțiilor publice – Primărie, Prefectură Finanțe, CJA, consilii locale -, comunicarea se face prin email a tuturor documentelor”, a încheiat Virgiliu Bradin.

Recomandările redacției