Bacalaureatul s-ar putea schimba, pentru a introduce un tip de examen care să le dea acces elevilor la şcolile postliceale. Schimbări vor fi și la examenul de Evaluare Națională 2019, noutatea constând în o nouă evaluare pentru trecerea de la clasa a X-a la a XI-a.

În ceea ce priveşte examenul de Bacalaureat, acesta rămâne unul naţional pentru acces la universitate, dar la liceele tehnologice, unde promovarea este mică, absolvenţii vor avea parte de un Bac diferenţiat. „Cine se va înscrie la examenul naţional şi îl promovează are acces în universitate. Cine nu se simte în stare să susţină un bacalaureat naţional se va înscrie la un bacalaureat tehnologic sau profesional şi va avea acces doar în şcoala postliceală“, susţin reprezentanţii ISJ Arad.

Calendar Bac 2019

Prima probă scrisă este la Limba și Literatura Română Limbă şi va avea loc pe 1 iulie. Proba la Limba și Literatura maternă este programată pe 2 iulie, iar proba obligatorie a profilului, pe 3 iulie. Ultima probă scrisă, cea la alegere a profilului și specializării, se va desfășura pe 4 iulie. Afișarea primelor rezultate este programată pentru data de 8 iulie (până la ora 12.00) și va fi urmată de depunerea contestațiilor (orele 12.00 – 16.00). Între 9 și 12 iulie vor fi soluționate contestațiile, în timp ce afișarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 13 iulie.

Probele orale încep în iunie, astfel: 3-4 iunie-evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limbă română; 5-6 iunie-evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limbă maternă; 7, 10, 11 iunie-evaluarea competențelor digitale; 12-13 iunie-evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.

Înscrierile pentru susținerea examenului în prima sesiune se fac în săptămâna 27-31 mai 2019. Cursurile pentru clasele a XII-a și a XIII-a se încheie vineri, 31 mai.

Înscrierile pentru susținerea examenului în prima sesiune se fac în săptămâna 27-31 mai 2019. Cursurile pentru clasele a XII-a și a XIII-a se încheie vineri, 31 mai.

A doua sesiune de Bac din anul școlar 2018-2019 are următoarea structură: 15-19 iulie-înscrierea candidaților; 26 iulie-înscrierea candidaților care au promovat examenele de corigenţe; 21 august-limba și literatură română-probă scrisă; 22 august-limbă și literatură maternă-probă scrisă; 23 august-probă obligatorie a profilului-probă scrisă; 26 august-probă la alegere a profilului și specializării- probă scrisă.

Evaluarea Națională 2019

Probele din cadrul evaluărilor naționale de la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a se vor desfășura în anul școlar 2018-2019, în intervalul 7 – 23 mai 2019. Astfel, evaluarea elevilor la finalul clasei a II-a va avea loc în perioada 7 – 10 mai. Probele scrise la limba română și limba maternă sunt programate în 7 mai, fiind urmate a doua zi (8 mai) de testele de citire la cele două discipline. Proba de matematică este prevăzută pentru data de 9 mai, în timp ce proba de limbă română (scris și citit) pentru elevii din rândul minorităților naționale se va desfășura în data de 10 mai.

Evaluarea competențelor fundamentale dobândite în ciclul primar (la finalul clasei a IV-a) are următorul calendar: limba română (14 mai), matematică (15 mai) și limba maternă (16 mai).

Elevii claselor a VI-a vor susține evaluarea competențelor fundamentale dobândite în ciclul inferior al gimnaziului (V-VI) în zilele de 22 mai (limbă și comunicare) și 23 mai (matematică și științele naturii).

Evaluarea Națională 2019 pentru elevii de clasa a VIII-a

Prima probă scrisă din cadrul examenului va avea loc la Limba Română, în data de 18 iunie. Următoarea probă scrisă, la matematică, se va desfășura în data de 20 iunie, iar ultima, la limbă și literatură maternă-pentru elevii care au studiat această disciplină, este programată în data de 21 iunie. Afișarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 25 iunie (până la oră 12:00), procedura urmată de înregistrarea contestațiilor, în intervalul orar 14:00-20:00. Examenul se va încheia sâmbătă, 29 iunie, cu afișarea rezultatelor finale.

Înscrierea absolvenților clasei a VIII-a în vederea participării la Evaluarea Națională se face în perioada 3-7 iunie 2019.

În perioada  3-7 iulie, absolvenții clasei a VIII-a și părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, vor completa opțiunile din fișele de înscriere pentru admiterea la liceu. Vor parcurge aceeași procedură și absolvenții clasei a VIII-a care doresc să fie admiși în licee din alt județ.

Adrian Cotuna

Recomandările redacției