Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a Statelor Unite are capacitatea de a supraveghea până la 75% din traficul total pe Internet din SUA, informează un articol publicat miercuri în cotidianul Wall Street Journal, preluat de Reuters.

Citând o serie de foşti şi actuali responsabili de la NSA, Wall Street Journal subliniază că această cifră este mult mai mare decât cea comunicată anterior de autorităţile americane după dezvăluirile lui Edward Snowden cu privire la programele de supraveghere americane. La începutul lunii august, NSA a dat publicităţii un comunicat oficial potrivit căruia este interesată de doar 1,6% din datele care circulă pe Internet, dintre care doar 0,025% sunt selecţionate efectiv pentru a fi examinate.

De asemenea, Wall Street Journal adaugă că NSA păstrează conţinutul unor emailuri trimise de cetăţenii americani şi că filtrează apelurile locale efectuate prin intermediul Internetului. În concluzie, după ce a obţinut un mandat semnat de judecător agenţia este în măsură să intercepteze practic toate informaţiile care există online.

Aceste dezvăluiri vin după ce Washington Post a publicat un articol potrivit căruia NSA a încălcat regulile privind confidenţialitatea şi şi-a depăşit autoritatea legală de mii de ori în fiecare an începând cu 2008, când Congresul i-a oferit puteri extinse.

Fostul consultant al Agenţiei de Securitate Naţională /NSA/ a SUA Edward Snowden, care a obţinut azil pentru un an în Rusia, a fost primul care a dezvăluit că NSA monitorizează telefoanele şi traficul pe Internet al americanilor.

 

 

(AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu)

 

Recomandările redacției