Agricultorii care vor bani europeni, trebuie să aibă cazierul judiciar în alb, fără vreo infracțiune economico-financiară. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a făcut anunțul menit să atragă atenția.
Reprezentanții agenției recomandă solicitanţilor Programului Național de Dezvoltare Rurală să fie deosebit de atenți la întocmirea documentaţiei obligatorii pentru depunerea cererilor de finanţare în sesiunile care vor fi lansate anul aceasta.
În afară de documentele obligatorii pe care le solicită AFIR la depunerea dosarelor, există o serie de condiţii pe care potenţialii beneficiari trebuie să le respecte şi la contractare – precum cazierul ju­- ­diciar. Au fost situaţii în care solicitanţii au fost declaraţi eligibili în urma evaluării, dar nu
s-a putut încheia contractul
de finanţare pentru că repre­zentantul legal nu îndeplinea această condiţie, prevăzută în Ghidul solicitantului.
„Astfel, reamintim solicitanţilor faptul că în Cazierul judiciar al reprezentantului legal nu trebuie să apară infracţiuni de natură econo­mică sau cu implicaţii econo­- mice, acestea fiind cele care afectează patrimoniul unei persoane fizice sau juridice, publice ori private. Subli­niem faptul că fiecare cazier judiciar este supus unei ana­lize foarte atente efectuate de către experții AFIR, în func­ție de articolele legale înscrise”, anunță reprezentanții AFIR.
Există o listă cu infracţiuni de natură economică sau cu implicaţii economice care se iau în calcul la analiză. Vorbim de infracțiuni de corupție și de serviciu, contra patrimoniului, privind Codul Silvic și desigur, evaziune fiscală.
(S.S.)

Recomandările redacției