• Interviu cu Ioan Turcin, primarul comunei Păuliș

În urmă cu câteva zile am pășit în comuna Păuliș, pentru a ne întâlni cu dinamicul primar Ioan Turcin, caracterizat de mai toți localnicii cu care am stat de vorbă ca fiind o persoană deosebită. Oamenii susțin că este ocupat tot timpul, atât cu problemele cetățenilor, cât și cu cele ale administrației, lucru de care ne-am convins și noi zilele trecute.
– Domnule primar, având în vedere că peste tot județul s-a așternut un strat consistent de zăpadă, având în vedere că un număr mare de clienți ai Enel au rămas fără curent electric, care este situația în comuna dumneavoastră?
– Da, și în zona noastră au fost avarii, dar unele minore, la două-trei case, dar până la urmă problema a fost rezolvată. În ceea ce privește drumurile, trebuie să știți că toate sunt accesibile.
– Oamenii din comună cu care am stat de vorbă susțin că sunteți un om de acțiune, un om dinamic, plin de energie. Aș vrea să ne spuneți cum încheiați anul 2018.
– Din punctul meu de vedere, niciun primar nu trebuie să stea să se uite la soare, să treacă timpul. Orice minut contează dacă vrei să faci ceva pentru comunitatea care te-a ales. Anul 2018 este un an pe care-l încheiem cu performanțe deosebite. Spun acest lucru având în vedere că am obținut finanțare pentru mai multe proiecte. Această muncă, de obținere a finanțării nu s-a văzut și nici munca necesară pentru implementarea proiectelor, ceea ce înseamnă multe avize, autorizații, într-un cuvânt, multe drumuri…
– Despre ce proiecte este vorba?
– În toamnă am obținut finanțare pentru asfaltarea a opt kilometri de străzi în Păuliș și Sâmbăteni. Este un proiect prin AFIR și eu cred că la primăvară pot începe lucrările. Firma care a câștigat licitația este Inteco Holding. Din câte am înțeles este o firmă serioasă, cu meseriași buni. Acesta a fost primul proiect. Al doilea, finanțat tot de AFIR, este la grădinița de la Păuliș, unde se lucrează. O altă finanțare pe care o avem este pentru Căminul Cultural din Păuliș, iar o alta pentru asfaltarea drumului Valea Mică din Cladova, fondurile fiind obținute de la Ministerul Dezvoltării. Aici urmează să facem licitația și apoi să începem munca. De asemenea, mai avem finanțare pentru extinderea rețelei de apă potabilă în localitatea Sâmbăteni, paralel cu DN 7.
Deși nu vreau să fiu rău sau înțeles greșit, aș vrea să spun că fostul primar Nicoară nu a vrut să vadă că o parte din cetățeni nu au apă. S-a dus cu rețeaua unde a avut interes. Este urât ce a făcut și cum a procedat cu acești cetățeni. Dar să revenim la finanțări. Ultima este prin GAL, presupunând achiziționarea unei autospeciale PSI.
– Care este valoarea acestor proiecte?
– Valoarea lor totală se ridică la 2.224.782,76 euro.
– Vorbeați la un moment dat de Căminul Cultural din Păuliș. Ce se întâmplă cu Căminul de la Cladova, despre care am auzit că la un moment dat a fost cam abandonat?
– A fost renovat cu fonduri de la bugetul local. Suma alocată a fost de 95.000 de lei. Am pus parchet, am înlocuit tâmplăria cu termopane…
– Alte proiecte mai aveți?
– În perioada imediat următoare vom face proiecte pentru asfaltarea tuturor străzilor care au mai rămas și pentru trotuare. De asemenea, avem un proiect pentru o pistă de biciclete care va lega Cladova de Păuliș și Sâmbăteni. În anul care vine mai avem în vedere un proiect de construire a două blocuri ANL, unul la Păuliș și unul la Sâmbăteni, o sală de sport multifunc­țională la Păuliș. În plus, vrem să realizăm, cu finanțare de la Compania Națională de Investiții, un parc fotovoltaic, care va asigura iluminatul stradal. Și din nou revim la fostul primar. El oare nu a văzut în cei 13 ani în care a condus comuna că toate acestea trebuie făcute pentru cetățenii care i-au dat votul?
– În încheiere aș vrea să vă întreb cum stați la capitolul acțiuni culturale?
– Stăm foarte bine. Spre exemplu, nu de mult, în sala Căminului Cultural din Sâmbăteni a avut loc un recital de colinde, unde au participat Biserica Creștină Baptistă, Biserica Penticostală, Oastea Domnului din Sâmbăteni, , elevii Școlii Gimnaziale „Sabin Manuilă” Sâmbăteni, copiii de la școala din Chesinț, grupul de colindători „Armonia Mureșană”, împreună cu Sergiu Mîrnea și Alexandru Popescu și mulți alții, căminul fiind plin ochi de spectatori.
Având în vedere că au mai rămas câteva zile până la Nașterea Domnului și Anul Nou, nu aș vrea să încheiem discuția noastră
înainte de a ura tuturor locuitorilor comunei Păuliș „Sărbători Fericite” și un călduros
„La Mulți Ani”!!!
Voicu Sida

Recomandările redacției