Un salariat confirmat cu COVID-19 nu trebuie să vină la muncă,indiferent dacă e vaccinat sau nu,  iar contacții săi direcți ar trebui să stea acasă. De la caz la caz, fie că sunt contacți direcți, fie că sunt confirmați, salariații pot beneficia de concedii medicale și angajatorul le poate deconta 100% indemnizațiile de la stat, conform avocat.net.

 Dacă însă angajații nu vor să beneficieze de concediul medical, pentru că se simt bine și vor să lucreze în continuare, de acasă, firma nu poate să-l treacă pe angajat ca fiind și în concediu, dar prestând activitate în același timp.

Ordinul ministrului muncii și ministrului sănătății nr. 3577/831/2020 este cel care stabilește regulile pentru cazurile de COVID-19 la locul de muncă, când un angajat este suspect ori confirmat cu infectare cu COVID-19.

Înainte de toate, firmele trebuie să știe că angajații nu ar trebui să vină la muncă și ar trebui să anunțe înainte dacă prezintă simptome – toți angajații au obligația să rămână la domiciliu „dacă, înaintea începerii programului de lucru, prezintă simptome ale infectării cu virusul SARS-CoV-2 și anunță angajatorul cu privire la acest lucru”. Pentru sănătatea celorlalți angajați, esențial e ca firma să înțeleagă faptul că e mai important, în contextul actual, ca angajatul să rămână acasă și să prevină infectarea celorlalți, decât să se prezinte la serviciu.

Același ordine prevede că „în cazul necesității izolării la domiciliu, angajatul va intra în concediu medical, în baza adeverinței eliberate de medicul de familie după perioada de izolare la domiciliu”, iar „în cazul carantinei instituționalizate, revenirea la serviciu se va face cu adeverința pentru concediu medical”.

Angajatorul nu îi poate obliga pe salariaţii care revin la locul de muncă, din carantină sau izolare, să prezinte un test negativ pentru COVID-19.

Există și două tipuri de concedii medicale relevante pentru angajatori: cele necesare din cauza impunerii carantinei și cele necesare din cauza impunerii izolării, în acest ultim caz fiind vorba de persoane care au fost confirmate cu COVID-19.

Așadar, concediul medical se poate acorda atât în cazul izolării, cât și în cazul carantinei, fiind un drept al angajatului suspect sau confirmat cu COVID-19. Astfel de situații, cu persoane infectate ce lucrează de acasă, se întâmplă deja în practică, dar asta presupune că angajatul nu a cerut deja concediu medical, preferând să lucreze în condițiile în care starea de sănătate îi permite și infectarea cu COVID-19 nu i-a afectat capacitatea de lucru. Ar fi însă contrar legii ca angajatul să presteze muncă de acasă și să se ceară și decontarea indemnizației de concediu medical de la stat în același timp, conform sursei citate.

 

 

Recomandările redacției