Nu doar profesorii se pregătesc de proteste, ci și elevii

0
312

Anul școlar care bate la ușă se anunță unul cu probleme foarte mari și nu doar din punct de vedere epidemiologic. Atât profesorii, dar și elevii anunță proteste de amploare.

Elevii îndeamnă la proteste în curtea școlilor, chiar în prima zi de școală. Poartă ceva negru dacă vrei să ții doliu pentru educație. Poartă ceva roșu dacă ești furios cu ce se întâmplă și, dacă vrei să arăți solidaritate poartă ceva alb pentru a simboliza Elevul Anonim”, scrie antena3.ro.

Elevii sunt extrem de nemulțumiți cu privire la ceea ce se întâmplă în școlile din România. Pentru că vor să își ceară drepturile, prin organizația ”Elevul Anonim”, aceștia amenință că vor protesta în prima zi de școală.

Ți-ar plăcea ca școala ta să arate ca în filme? Să nu mai fie bănci rupte? Ca toți elevii să beneficieze de o masă caldă? Profesorii să vină cu zâmbetul pe buze la ore, fără a fi chinuiți de salarii mici? Să primească toți elevii burse? Să ai transportul gratuit? Să scadă rata abandonului școlar și a analfabetismului funcțional? Să mergi cu plăcere la școală?

Poate sună ca un vis, dar acesta poate deveni realitate, dacă sunt luate toate măsurile necesare. Învățământul se află într-o stare deplorabilă, dar asta strict pentru că autoritățile și-au bătut joc de el atâta timp. Nu putem determina decidenții să acționeze decât dacă ne mobilizăm cu toții.

E momentul să luptăm pentru un învățământ mai bun! Alătură-te nouă, și petrece prima zi de școală în stradă!#primaziinstrada”, transmit asociațiile de elevi privind protestul organizat de acestea.

Profesorii au anunțat deja proteste

Sindicatele din învăţământ ameninţă cu proteste înainte de începerea noului an şcolar. Profesorii au luat foc după ce premierul Florin Cîţu a anunţat că nu sunt bani pentru creşteri salariale.

Vorbim de un grad foarte mare de nemulțumire, nu doar din partea cadrelor didactice, ci a întregului personal care lucrează în învățământul românesc, care află cu stupefacție că salariile nu vor crește în condițiile în care domnul prim-minitru ne declara foarte senin că avem una dintre cele mai zdrobitoare creșteri economice și că ar trebui să simțim câte lucruri bune s-au întâmplat pentru noi în această perioadă.

Colegii noștri, noi, resimțim cu toții și un alt tip de creșteri: creșterea facturilor la utilități, energie electrică, gaz, carburanți. Toate acestea reflectându-se în nivelul de trai al colegilor noștri.

Ar trebui să-și aducă aminte că salariile cadrelor didactice trebuiau majorate conform Legii Salarizării cu încă două tranșe.

Salariile sunt stopate, înghețate, suntem la coada salarizării și îmi spui cu seninătate că trebuie să mai aștept. Până când?

Nu se înțelege că investiția în resursa umană este cea mai importantă? Vrei calitate – investești în oameni! Cu vorbe nu mai putem rezolva nimic. Am creștere ecnomică de 13%, dar au crescut toate prețurile pe utilități iar salariile au stagnat? Care e starea de bine pentru populație?”, a declarat preşedintele Federației Spiru Haret la Antena 3.

Inflația a depășit creșterile salariale

Dănuț Ieneșescu, președintele Sindicatului Democratic din Învățământ Arad, ne-a declarat: „Ne confruntăm cu lipsa de respect a primului ministru la adresa salariaților din domeniul educației, dar nu numai. În condițiile în care inflația a acoperit creșterile salariale promise în anul 2020, îi cerem premierului să găsească în regim de urgență soluții pentru a-și respecta promisiunile. Nu cerem altceva decât ca profesorii să trăiască normal. Este inadmisibil ca un cadru didactic, la final de carieră, să aibă același salariu cu un șofer de la o administrație locală“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.