Reprezentanții Oficiului pentru Registrul Comerțului (ONRC) n-au întâziat cu radierea persoanelor fizice autorizate PFA și intreprinderilor individuale. Peste 1.200 de PFA și ÎI din județul nostru au fost radiate, până în prezent. Între acestea se numără și ale agricultorilor, care au depus la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură, cereri de subvenții. Autoritățile au trecut la radiere, în cazul celor care nu și-au actualizat obiectul de activitate la ONRC.

Registrul Comerțului a radiat 897 de persoane fizice autorizate și 310 întreprinderi individuale din județul nostru. Lista acestora este chiar publică cu detalii, pe pagina oficială a Registrului Comerțului.

Data de 18 martie a fost ultima zi până la care, persoanele fizice autorizate (PFA) și întreprinderile individuale (II) și-au putut actualiza obiectul de activitate, conform Legii nr. 182/2016. Intreprinderile individuale și persoanele fize care nu au procedat în cosecință au fost radiate de ONRC.

Obligații

Conform prevederilor Legii 182/2016, persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale, al căror număr de clase de activităţi prevăzute de codul CAEN incluse în obiectul de activitate este mai mare de cinci, în cazul unui PFA și zece în cazul unui II au obligația de a solicita Oficiului Registrului Comerţului modificarea menţiunilor referitoare la obiectul de activitate. „Vă facem cunoscut că cererile (formulare-tip) având ca obiect înregistrări în registrul comerțului, inclusiv cele privind modificarea obiectului de activitate al PFA/II și, după caz, înscrisurile doveditoare pot fi transmise/depuse de solicitanți prin: poștă, mijloace electronice, utilizând portalul de servicii online al Oficiului Național al Registrului Comerțului, https://portal.onrc.ro (cu semnătură electronică extinsă), respectiv direct la sediul oficiului registrului comerțului de pe lângă tribunalul în raza căruia PFA/II și-a stabilit sediul profesional“, au transmis reprezentanții Oficiului pentru Registrul Comerțului, când a fost anunțat termenul limită.

Agricultorii care au fost deja radiați au obligații, conform Agenției de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Beneficiarii sprijinului financiar aferent Campaniei 2018, constituiți ca persoană fizică autorizată (P.F.A.) și ca întreprindere individuală (Î.I.) au obligativitatea ca pentru autorizarea la plată, să se conformeze prevederilor Legii nr. 182/2016 pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 (…)Adresăm rugămintea beneficiarilor APIA, constituiți ca P.F.A. și Î.I., care se regăsesc în situația descrisă mai sus, ca în termen de 15 zile de la data radierii la Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), să depună la Centrele Județene/locale APIA o declarație privind radierea PFA prin care s-a solicitat sprijin la APIA și documentele aferente (certificat de radiere), precum și, după caz, forma de organizare actuală (PF, II, IF, PFA), contul actual, documentele aferente noii forme de organizare – eliberate de Oficiul Național al Registrului Comerțului“, a susținut Alexandru Borcea, consilier juridic al APIA Arad.

Cei care nu procedează în consecință riscă să își piardă subvențiile. Astfel, pentru că nu s-au prezentat la timp la ONRC, cei cu PFA-uri și ÎI-uri s-au trezit radiați.

Lista cu radierile făcute pe fondul acestei măsuri a ONRC poate fi vizualizată aici, la secțiunea Arad: https://www.onrc.ro/index.php/ro/legea-182-2016.

Recomandările redacției