AVERTIZARE METEO

⏰ INTERVAL DE VALABILITATE:

25/12/2021, ora 19:00 – 26/12/2021, ora 18:00

ZONE VIZATE: Toate zonele țării.

⛈️ FENOMENE:

Ploi moderate/abundente, risc crescut de inundații;

Ninsori abundente la peste 1800 de metri altitudine, moderate în Moldova și în Carpații Orientali;▪️ Vânt intens, viscol la munte;▪️ Precipitații mixte, ploaie care îngheață, polei;▪️ Ceață;▪️ Risc ridicat de avalanșe.

Pe parcursul următoarelor ore, țara noastră va fi afectată de mai multe fronturi atmosferice cvasi-staționare, asociate unei depresiuni cu centrul în Nordul Italiei și care se deplasează spre partea de Est a Europei.

⏳ DESFĂȘURAREA FENOMENELOR:

▪️ În această noapte, vor fi precipitații în aproape toate zonele țării, cu excepția Sudului.

▪️ În Maramureș, Crișana și Nordul Transilvaniei, vor fi precipitații sub toate formele (ploi, lapoviță, ninsori).

▪️ În Banat, Transilvania, dar și în toate zonele de munte de sub cota 2000, va ploua.

▪️ În Moldova și în Carpații Orientali, va ninge moderat și se va depune strat de zăpadă, ce pe arii relativ extinse, va ajunge la 5-7 cm. ▪️ Cu precădere în zonele de deal înalte, se poate ajunge la mai mult de 10 cm.

▪️ În Carpații Orientali, va ninge abundent, iar stratul de zăpadă nou depus va ajunge frecvent la 10-15 cm, izolat mai mult, spre 20-30 cm, pe versanții expuși din masivele vestice.

▪️ Și în celelalte zone montane, cu precădere la peste 2000-2200 de metri altitudine, în funcție de caz, se va depune un strat asemănător de ninsoare, de peste 10-15 cm. ▪️ În Vestul Carpaților Meridionali, la peste 2000 de metri altitudine, va ninge abundent, iar stratul de zăpadă nou depus poate depăși chiar și 50-70 cm.

▪️ Mâine dimineață, în Nordul Transilvaniei și posibil și în Crișana, precipitațiile se vor transforma în ninsoare și pot depune un strat efemer de zăpadă (transformarea este pusă sub semn de întrebare, în funcție de temperatură).

▪️ În Sudul Crișanei, în Nordul și Vestul Banatului, dar și în Sudul Moldovei, Nordul Transilvaniei și mâine seară și în Muntenia, va apărea ploaia suprarăcită și va depune polei, mai intensă în județele Arad, Bihor, Covasna, Buzău, Cluj, Sălaj și Vrancea, unde poate îngreuna crengile copacilor și firele de înaltă tensiune, ce izolat se pot rupe.

▪️ Mâine peste zi, vor fi precipitații și în Sudul țării, dar sub formă de ploaie.

▪️ Cantitățile de apă vor fi distribuite astfel:

🟡 În zonele marcate cu Galben, cantitățile de apă se se vor încadra între 10-20 l/m2, izolat mai mult.

🟠 În zonele marcate cu Portocaliu, cantitățile de apă se vor încadra între 20-30 l/m2, izolat mai mult, spre 40 l/m2.

🔴 În zonele marcate cu Roșu, se vor acumula frecvent 40-60 l/m2, izolat mai mult, spre 70-80 l/m2.

🟣 În zonele marcate cu Mov, cantitățile de apă vor atinge și vor depăși 80 l/m2, ajungând, izolat, la peste 100 l/m2. ▪️ Riscul de inundații și scurgeri de pe versanți este ridicat în zonele montane și submontane din Carpații Occidentali și în Vestul extrem al Carpaților Meridionali, în contextul topirii zăpezii deja existente.

🌡️ TEMPERATURI:▪️ Valorile minime se vor încadra între – 5…8 grade Celsius, urmând ca maximele să se situeze între -5…11 grade Celsius.

🌪️ VÂNT: ▪️ Acesta va prezenta intensificări în această seară și în prima parte a nopții la munte, unde poate atinge rafale de 50-60 km/h, temporar mai mult, spre 70-80 km/h.

În aceste condiții, mai ales la peste 1500 de metri altitudine, va fi viscol, iar vizibilitatea va scădea.

▪️ Mâine peste zi, vântul va scădea în intensitate, urmând ca doar în zonele înalte din Carpații Meridionali, să mai atingă rafale de 55-70 km/h și să mai fie viscol. ▪️ În celelalte zone ale țării, vântul va sufla slab, cel mult moderat.

NOTĂ: ▪️ Ceața se va semnala pe arii extinse în centrul țării și în toate zonele de munte și va scădea vizibilitatea, temporar sub 50 de metri.

Recomandările redacției