Cezar Tănase, Ioan Lupșa, Cristian Lucian Lazăr, Daniel-Gheorghe Sarca, Helmuth Hess, Cornel Nemetz, Lucian-Sebastian Bonchiș, Ramona Mariana Murgu, Ioan-Florin Ciomag, Florin Abouriți, Grigore-Sorin Tiution. Acestea sunt numele persoanelor care au fost condamnate într-un dosar de trafic de migranți instrumentat de DIICOT. Inculpații au sesizat Tribunalul Arad cu un acord de recunoaștere a vinovăției.

Soluția instanței a venit vineri, 11 martie 2022.

Cezar Tănase, aflat în Penitenciarul Arad, a primit o pedeapsă de 4 ani de închisoare în regim de detenție, pentru săvârșirea infracțiunii de constituirea unui grup infracțional organizat, având ca scop infracțiunea de trafic de migranți. De asemenea, inculpatului i se interzice dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pe o perioadă de 4 ani. Lui Cezar Tănase i s-a confiscat și autoturismul marca AUDI Q7, cu o valoare de aproape 30.000 de euro, folosit în activitatea infracțională, precum lu suma de 1.000 de euro provenită din traficul de migranți.

„În baza art.112 alin.1 lit. e C.p., art.1121 alin.1,2,4 C.p., dispune confiscarea specială/extinsă asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile (Dec.nr.19/2017 a ÎCCJ-Complet RIL) aparţinând inculpatului TĂNASE CEZAR până la concurenţa sumei de 10.000 euro, obţinută de către inculpat din săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi. În baza art.112 lit. b C.p., dispune confiscarea specială a telefonului mobil marca Samsung Galaxy A 72, ridicat de la inculpatul TĂNASE cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuate în data de 19.01.2022, telefon folosit de inculpat în activitatea infracţională şi depus la camera de corpuri delicte a IPJ Arad, dovada seria H nr. …. În temeiul art. 399 alin. 1 raportat la art. 485 alin. 4 Cod procedură penală instanţa menţine măsura arestării preventive luată împotriva inculpatului Tănase Cezar prin încheierea nr.5/20.01.2022, pronunţată în dosarul nr. 209/108/2022, a Tribunalului Arad, şi prelungită prin încheierii penale nr. 63/16.02.2022 a Tribunalului Arad, pronunţată în dosarul nr. 416/108/2022/a1 şi definitivă prin Decizia penală nr. 37/CO/ 21 februarie 2022, a Curţii de Apel Timişoara pentru o perioadă de 60 de zile. În temeiul art. 274 alin.1 şi 2 C.p.p., dispune obligarea inculpatului TĂNASE CEZAR la plata sumei de 30.000 lei, reprezentând cheltuieli judiciare către stat”, se mai arată în decizia instanței.

Pedeapsa finală a inculpatului Ioan Lupșa este de 2 ani și 4 luni de închisoare, deducând perioada reținerii și a arestului preventiv, la care se adaugă interzicerea anumitor drepturi pe o perioadă de 4 ani. De asemenea, s-a dispus confiscarea specială a autovehiculului Peugeot Boxer, cu o valoare de 24.000 de lei, iar inculpatului i s-au imputat cheltuielile judiciare.

Și Lucian Cristian Lazăr se află în Penitenciarul Arad. Acesta primește 3 ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 4 ani, plus interzicerea unor drepturi și măsuri de reintegrare,

Daniel-Gheorghe Sarca a fost pedepsit pentru aderarea și sprijinirea unui grup infracțional organizat și pentru trafic de migranți în formă calificată, de care au fost acuzați alți inculpați. Sarca primește 1 an și 1 luni cu suspendare, termenul de supraveghere fiind de doi ani, precum și alte pedepse similare celor de mai sus.

Pedepse asemănătoare primesc și ceilalți inculpați: Helmuth Hess – 1 an și 6 luni cu suspendare și alte pedepse; Cornel Nemetz – 1 an  și 6 luni, plus alte pedepse; Grigore-Sorin Tuition – la fel; Lucian Bonchi, aflat în Penitenciarul Arad – închisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 4 ani; termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni pentru Ramona Mariana Murgu; condamnare de 1 an și 6 luni, cu termen de supraveghere de 2 ani pentru Ioan-Florin Ciomag; termen de supraveghere de doi ani și pentru Florin Abouriți.

Din informațiile noastre, ar fi vorba de cei reținuți în urma perchezițiilor din patru județe, în ianuarie 2022.

Recomandările redacției