Oricât de dur ar părea, aceasta este realitatea: nu mai sunt locuri în spitale pentru cei vii, în schimb morga de la Arad nu întâmpină problemele pe care le au alte județe.

Spitalul Universitar București nu mai are loc la morgă pentru morții Covid, frigiderele fiind supraîncărcate, iar cadavrele sunt depozitate pe hol.

Morga spitalului Universitar din București este arhiplină, corpurile celor decedați din cauza COVID nu mai au loc în frigidere și sunt înghesuite pe holuri, anunță Digi24.ro.

Surse din Spitalul Universitar au declarat pentru G4Media.ro că se caută soluții disperate pentru depozitarea cadavrelor.

Mai mult: angajați din spital spun că instituția medicală nu mai are nici saci pentru cadavre. În ultimele zile, la spitalul Universitar din București s-au format cozi de ambulanțe care aduceau pacienți COVID în stare gravă.

La Spitalul Universitar de Ugență București se înregistrează 45 de decedați pe zi – COVID și non-COVID. De regulă, necesarul lunar de saci este de 100. Numărul a fost suplimentat la 500.

45 de decese pe zi înseamnă 10% din total pacienți, COVID și non-COVID.

Zece locuri la morgă

Sistemul sanitar a clacat și la Arad din cauza numărului uriaș de persoane care ajung infectate cu COVID în spitale. Autoritățile susțin că la ATI nu mai este niciun loc, iar bolnavii mor cu zile așteptând eliberarea unui pat.

Avem întârzieri de sute de zile la implementare, fiindcă în câte un minister, un funcționar decide să pună dosarul proiectului în sertar și îl uită acolo, sau fiindcă ni se impun condiții absurde. Și ce facem până când dăm în folosință spitalele noi? Le folosim pe cele vechi, găunoase, colcăind de microbi și de gongi. Le mai punem un geam, le mai zugrăvim și cam atât, pentru că majoritatea sunt revendicate și legea nu ne permite să investim în ele. Cumpărăm aparatură modernă, dar fiecare aparat în plus pus în funcțiune poate reprezenta un pericol suplimentar. În secțiile ATI rețelele electrice cedează, pentru că au fost proiectate pentru 20 de paturi, nu pentru 50; prizele cedează fiindcă nu suportă sarcinile mari create de monitoare, ventilatoare, aparate EKG, ecografe, computere tomograf, instalații de aer condiționat care toate funcționează simultan. Și se produc tragedii. Iar statul, care a luat mâna de pe sistemul de sănătate publică, arată cu degetul spre alți vinovați, nu înspre el“, a punctat, la începutul acestei luni, Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

În ceea ce privește morga Spitalului Județean, aici nu sunt problemele cu care se confruntă celelalte spitale din țară. Spitalul Județean dispune de două morgi, una dintre ele fiind la Spitalul Județean, unde sunt transportate cadavrele bolnavilor care nu au murit de COVID. Pacienții diagnosticați cu virusul SARS CoV-2, care decedează pe secțiile COVID-19 sunt transportați la morga spitalului din incinta fostului Spital Municipal, care funcționează doar pentru cazurile COVID-19, cu un total de zece locuri. Corpul neînsuflețit se eliberează familiei după minimum șase ore de la deces, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00-14.00, iar sâmbătă și duminică între orele 09.00-12.00, ne-a declarat Simina Roz, purtătoarea de cuvânt a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.

Recomandările redacției