O tânără de 17 ani din Arad „nu a avut ce face“ și s-a plâns unui polițist că i-a fost furat portofelul, în timp ce călătorea cu tramvaiul. Răspunsul polițistului a șocat-o, mai ales că tânăra și-a pus speranța că oamenii legii chiar i-ar putea face dreptate.

„Eram în tramvai și mi s-a furat portofelul în care aveam buletinul, cardul de bani și vreo 30 de lei. Am fost la poliție și cel care m-a întrebat prima dată ce problemă am și de ce am venit (i-am spus ce am scris mai sus), iar răspunsul lui a fost: «fiind o sumă atât de mică nu mă urc în mașină»”, ne povestește tânăra.

Desigur, suntem și noi de acord că 30 de lei poate nu este o sumă pentru care „merită să te urci în mașină“, dar atunci când ești polițist și o tânără vine speriată și îngrijorată să te anunțe asupra unei infracțiuni, care cu siguranță nu este una singulară pentru cel care a comis-o, ar trebui ca omul legii să dea dovadă de puțin fler sau de puțină empatie și să facă un minim de efort să o liniștească.

Într-o altă ordine de idei, considerăm că furtul, că e mare sau mic, constituie o infracțiune, iar dacă primești informații, tu, ca om al legii, ar trebui să „ți se merite“ să… urci în mașină.

Totodată, credem că pierderea buletinului, a cardului și chiar a unei sume „atât de mici“ precum 30 de lei, nu este un lucru minor. Darămite atunci când ți-au fost furate și nu de oriunde, de pe o stradă lăturalnică sau de prin vreun bar, ci dintr-un loc cât se poate de public și de frecventat precum tramvaiul. Încă un motiv în plus să considerăm drept bădărănie răspunsul venit din partea unui polițist: „Fiind o sumă atât de mică nu mă urc în mașină“.

Nu în ultimul rând, poate pentru unii oameni 30 de lei nu constituie o sumă „chiar atât de mică“. Poate nu toți avem șansa să ne naștem în puf sau să avem norocul unor părinți care să ne umple buzunarele de bani. Și din acest motiv considerăm că răspunsul polițistului a fost unul neinspirat.

Recomandările redacției