Asociația Milvus Transilvania Vest trage un semnal de alarmă, după ce au fost semnalate mai multe cazuri în toată țara de șerpi omorâți. Cei de la Milvus spun că, din păcate, vorbim de un fenomen. „Asta ne confirmă și herpetologii, cei care se ocupă de studiul reptilelor (șerpi, șopârle, țestoase) și al amfibienilor (salamandre, tritoni, broaște). Grupul de pe Facebook – Herping Romania (n.b. herpetologia – știința care se ocupă cu studiul amfibienilor și al reptilelor) este plin cu astfel de semnalări din toată țara”, se arată în comunicatul Asociației Milvus Transilvania Vest.

După estimările herpetologului Tibos Sos, sunt mii de șerpi omorâți în fiecare an în România, conform bihon.ro.

O altă victimă frecventă a uciderilor este năpârca, șopârla fără picioare. Iar dacă includem aici și acei șerpi care anual cad victime traficului rutier, numărul poate ajunge până la câteva zeci de mii de exemplare. Șerpii reprezintă o parte integrantă a ecosistemelor – fie de apă, fie terestre. Se hrănesc cu rozătoare, amfibieni, iar ei, la rândul lor, reprezintă hrana altor specii – păsări mai ales: berze, stârci, egrete, acvile, șerpari, bufnițe – ca să numim doar câteva”, mai arată sursa citată.

Șerpii, protejați prin lege

Acest fenom are loc în condițiile în care șerpii sunt protejați atât prin Legislația europeană (Directiva Habitate), cât și prin cea românească (OUG 57/2007 și Legea nr. 49/2011), „iar prelevarea, capturarea sau uciderea speciilor prevăzute în anexele actului juridic menționat se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă penală de la 30.000 lei la 60.000 lei”.

Specialiștii precizează că șerpii din jurul gospodăriilor sunt de regulă specii neveninoase, care, cel mult, vor ține sub control numărul de rozătoare. „Iar dacă în timpul unor ieșiri în natură veți observa vipere, amintiți-vă că sunt specii protejate, ceea ce înseamnă că și noi, cetățenii, avem obligația morală să o facem”, mai precizează sursa citată.

Cazul viperelor de la Julița

La mijlocul lunii iunie, scriam în ziarul nostru despre un bărbat de 65 de ani care a a ajuns în stare gravă la spital fiind mușcat de o viperă, în localitatea Julița.

Familia victimei a acuzat atunci că în zonă ar fi fost niște pesoane care ar fi aruncat dintr-o dubiță mai multe exemplare din această specie. Conform spuselor oamenilor din zonă, se pare că ar fi existat o societate care se ocupa cu extragerea veninul de viperă. Dar cum afacerile ar fi mers prost, proprietarii șerpilor se pare că ar fi decis să-i lase în libertate.

Soția bărbatului mușcat de șarpe, Viorica Mărginean a declarat: „Vecinul a omorât patru şerpi în zona asta. Ce ştiu din două surse, că o fundaţie a descărcat vipere în zonă şi din altă sursă cineva a văzut o dubiţă albă care a deschis uşile şi au râs… după ce a plecat dubița s-au dus să vadă şi tot drumul era plin de vipere“.

Reamintim faptul că bărbatul a fost muşcat de viperă, în Julița, comuna Vărădia de Mureș iar starea lui s-a deteriorat rapid. La faţa locului a fost trimis elicopterul SMURD pentru a prelua victima şi a o transporta la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. În drum spre spital, bărbatul a fost resuscitat de câteva ori. Ajuns la Unitatea de Primire Urgenţe, acestuia i s-a administrat serul antiviperin.

Iar la scurt timp după administrarea serului, pacientul a început să-şi revină şi a fost transferat pe Secţia de Anestezie – Terapie Intensivă.

Recomandările redacției