• Interviu cu Aurel Bondor, primarul comunei Apateu

Nu cu mult timp în urmă am făcut o vizită de documentare în comuna Apateu, cu gândul de a afla ce s-a mai făcut în ultima vreme, având în vedere că este o comună în plină dezvoltare. Pe primarul Aurel Bondor l-am găsit la birou, la Primărie, făcându-și programul pe a doua zi. Deși era ocupat, având în vedere că, de-a lungul timpului, am colaborat foarte bine, și-a făcut timp pentru a ne răspunde la câteva întrebări.
– Domnule primar, v-am călcat pragul, pentru a vedea ce ați mai făcut în ultima vreme, ce realizări ați avut, având în vedere că nu ne-am văzut de mult.
– Știți că este o vorbă, „să nu pui carul înaintea boilor”, să promiți și să nu faci. Noi, la Apateu, nu procedăm așa, nu punem niciodată carul înaintea boilor. Am avut două proiecte finanțate de Guvernul României, prin PNDL, este vorba despre modernizarea infrastructurii în comună, un proiect în valoare de 7.041.343 lei; și reabilitarea rețelei de iluminat public, în valoare de 523.755.
– Ce presupune, mai exact, primul proiect?
– Proiectul constă în realizarea unor lucrări de asfaltare de străzi în localitatea Apateu, pe o lungime de 3,4 kilometri, la Berechiu, pe o lungime de 3,2 kilometri și la Moțiori, pe 2,8 kilometri. La Berechiu suntem aproape de finalizarea lucrării, iar de săptămâna aceasta ne mutăm cu lucrul la Apateu. Dacă timpul ne va permite vom continua anul acesta la Moțiori, dacă nu, vom continua la anul viitor, mai precis la primăvară.
– Dar despre al doilea proiect ce puteți să ne spuneți?
– Este finalizat în totalitate de trei luni de zile. În cadrul acestuia au fost montate 600 de lămpi cu leduri economice în toată localitățile ce aparțin de comuna noastră.
– Alte lucrări mai aveți?
– În momentul de față se lucrează la casa mortuară din Apateu, unde lucrăm din răsputeri să terminăm până anul viitor, de Paști. Tot la Apateu, se toarnă fundația unei noi gră­dinițe, proiect finanțat de Mi­nisterul Educației Naționale. Urmează să fie dată în folosință la deschiderea noului an școlar 2019-2020.
Aș mai vrea să vă mai spun ceva. La Școala Gimnazială Berechiu am realizat încălzirea centrală, grupurile sociale sunt în interiorul clădirii, iar tâmplăria clasică a fost înlocuită cu termopane. De asemenea, în toate cele trei localități încercăm să schimbăm podețele de la intrarea în gospodării, operațiune care este foarte necesară. Anul acesta vor fi înlocuite 28 de podețe la Apateu, 28 la Berechiu și 21 la Moțiori. Trebuie să știți de altfel că acest lucru îl facem de câțiva ani. Alte lucrări pe care le-am mai avut au constat în pietruirea de străzi și realizarea de trotuare.
– Din câte înțeleg, unul dintre principalele dumneavoastră obiective este moderni­- zarea școlilor din comună.
– Pot să vă spun doar că avem un proiect pe fonduri europene, prin GAL Valea Crișului, în valoare de 234.000 de lei. În proiectul care este destinat Școlii Gimnaziale Apateu, sunt prevăzute înlocuirea ușilor și geamurilor cu termopane și reabilitarea fațadei.

– Vă mulțumim.

Proiect POCU pentru
Școala Gimnazială Apateu

Prof. Claudiu Vlad, directorul Școlii Gimnaziale Apateu, susține că a fost câștigat un proiect POCU, proiect european care are în vedere susținerea elevilor din școlile țintă. Timp de doi ani și jumătate, elevii vor beneficia de un proiect de investiții medicale și stomatologice gratuite, meditații gratuite și o masă caldă. „Doar patru școli din județ au fost incluse în acest proiect. Faptul că am fost acceptați este un lucru care ne bucură”, a declarat prof. Claudiu Vlad. Acesta a mai ținut să precizeze că în cadrul școlii pe care o conduce a fost înființat și un ansamblu muzical pe patru voci.

Voicu Sida

Recomandările redacției