Deși incidența la mia de locuitori a infectărilor cu Sars-Cov-2 a scăzut sub rata de 3/1000 de locuitori, restaurantele nu au fost încă deschise în municipiul Arad. În schimb, potrivit glasul-hd.ro, în Deva s-a intrat în scenariul 2 imediat după raportarea unei cifre de 2,54/1000 de locuitori.

În circumstanțe obișnuite, poate această amânare ar trece neobservată, fiind lăsată pe seama formalităților Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Mai precis, trebuie să menționăm că  perioada de restricţii aferente „scenariului roşu” (incidenţă peste 3 la mia de locuitori) expiră la 01.01.2021, pentru că restricția a fost instituită pentru 14 zile în şedinţa CSJU din 18 decembrie. În funcţie de incidenţa ce va fi înregistrată în 1 ianuarie 2021, se va trece în altă categorie sau vor fi continuate restricţiile din prezent, dacă incidenţa va creşte din nou peste 3. Totuși, într-o perioadă în care HoReCa se confruntă cu o criză majoră, în care angajații sunt disponibilizați și patronii pierd foarte mulți bani, mai ales că ne aflăm în perioada Sărbătorilor de Iarnă, orice zi în plus poate fi esențială pentru a ajuta o afacere să reziste. Arădenii s-au mai zgribulit pe terase o vreme, însă asta nu a fost, din păcate, suficient pentru cele mai multe afaceri.

Conform listei DSP actualizate la data de 23.12.2020, Deva a scăzut sub pragul de 3/1000, mai exact 2.54/1000, astfel s-a pus imediat problema de a intra în scenariul 2, care permite deschiderea activităților din interiorul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, restaurantelor şi cafenelelor, fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului. Aceleaşi măsuri sunt prevăzute şi pentru restaurantele şi cafenelele din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau a altor unităţi de cazare, precum şi pentru operatorii economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc.

Diferența dintre Arad și Deva este astfel enormă și se poate traduce prin însăși subzistența multor arădeni, precum și a familiilor lor, veniturile lor nefiind suficiente pentru a trece pragul Sărbătorilor de Iarnă. Cei mai afectați sunt tinerii angajați în cafenele și restaurante. „Este o perioadă mult mai grea decât mă așteptam”, ne-a spus o fată de 22 de ani, angajată la o cafenea. „Pur și simplu ar fi cazul să se deschidă odată!”, a conchis aceasta.

Așteptăm, în concluzie, să vedem dacă autoritățile se vor mobiliza înainte de vreme pentru a deschide restaurantele și cafenelele. Dezirabil ar fi ca acestea să se deschidă chiar înainte de Anul Nou, cu toate că arădenii nu au voie pe stradă după ora 23.00. S-ar intra asfel cu o pe totul altă notă în noul an…

Recomandările redacției