Deși am mai scris de câteva ori despre cât de nepotrivită mi se pare una dintre lozincile preferate ale hipsterilor de la #Rezist, nu pot să nu mă refer din nou la aceasta, în contextul în care ceea ce se întâmplă cu Laura Codruța Kovesi, dacă va rămâne sau nu la conducerea DNA, pare să fie, zilele acestea, subiectul cel mai dezbătut în spațiul public. S-a ajuns până acolo că și Dan Barna, președintele USR, a fost atacat de susținătorii fanatici ai șefei DNA, pe motiv că a dat o declarație de bun-simț, spunând că soarta Direcției Na­ționale Anticorupție nu trebuie să stea într-un singur om. Adică, mai pe românește, a dat dovadă, în mod surprinzător aș spune eu, având în vedere discursul partidului pe care îl conduce, că nu se închină la zeitatea creată artificial în anumite laboratoare. Atât i-a trebuit, să și-o ia pe cocoașă, de la anumiți fanatici. Este vorba de aceiași fanatici care au privirile pline de ură atunci când se întâlnesc cu persoane care nu sunt de aceeași părere cu ei, care uneori sar la bătaie pentru a-și impune punctul de vedere, a se vedea cazul sandilăului ce a lovit un pensionar, despre care propaganda #Rezist scria ulterior că ar fi fost ofițer de securitate, cu toate că informația era complet falsă. Este vorba de aceiași fanatici care folosesc lozinca „Vrem femei ca și Codruța, nu ca Firea și Olguța!”. O lozincă stupidă, care din punctul meu de vedere nu îi aduce niciun folos șefei DNA. Dimpotrivă. La fel cum nu îi aduce niciun folos nici faptul că a fost cocoțată pe un piedestal de zeiță, iar toți cei care o critică sunt arătați cu degetul, mai mai să fie acuzați de blasfemie.
Pe de altă parte, nu pot să nu remarc observația făcută de Cristian Tudor Popescu, care spunea, citez din memorie, că Laura Codruța Kovesi nu este nici pe departe întruchiparea perfecțiunii, că are și ea scăpările ei, dar că este, una peste alta, un om cinstit. O astfel de argumentație are logică, nu ca mesajele de genul „cine nu e cu noi e împotriva noastră”, care au antagonizat extrem de mult societatea românească. În plus, înclin și eu să fiu de aceeași părere cu CTP, deși cred totuși că toate acuzațiile care i se aduc trebuie verificate cu atenție, de cei abilitați să facă acest lucru, la fel cum trebuie verificate și acuzațiile aduse la adresa procurorilor, pentru a curăța ceea ce este de curățat, pentru a-i îndepărta pe cei care au călcat pe bec, dacă este cazul și pentru a apăra credibilitatea unei instituții care a făcut multe lucruri bune, deși a mai luat-o uneori pe arătură.
Dar să revenim la lozinci. Scandări de genul „DNA, DNA, să vină să vă ia!”, „La pușcărie!”, „Altă întrebare, altă guvernare!”, „PSD, noul PCR” și chiar „PSD, ciuma roșie!”, pot să aibă sens, dar nu prostii de genul „Vrem femei…” Ei bine, eu nu vreau femei ca și Codruța, dar nici ca Firea și Olguța. Deh, o chestiune de gusturi. Asta nu înseamnă că o vreau plecată de la DNA, decât dacă se dovedește că există motive să fie schimbată. Oricum, cel de-al doilea mandat la conducerea instituției urmează să-i expire în aprilie 2019. Deci mai are de stat acolo un an și vreo două luni, după care DNA trebuie să funcționeze în continuare, pesediștii lui Dragnea să-și găsească un nou adversar, iar susținătorii fanatici o nouă stea călăuzitoare. Ce ziceți de Livia Stanciu?

Recomandările redacției