asistatiAproape 110.000 arădeni au primit de la stat indemnizaţii, ajutoare, alocaţii sau stimulente, în primele cinci luni ale anului, potrivit reprezentanţilor Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială. Pentru că legislaţia pentru venitul minim garantat şi alocaţia de susţinere a familiei a fost modificată, numărul asistaţilor social va creşte simţitor în perioada următoare. Şi asta pentru că, începând de ieri au fost majorate ajutorul social şi alocaţia pentru susţinerea familiei. Conco­mitent cu majorarea acestor două prestaţii au fost modificate şi limitele de venituri pentru acordare. Potrivit noii legi, limita de venituri până la care se acordă alocaţia pentru susţinerea familiei creşte de la 370 de lei pe membru de familie, la 530 de lei, cu menţinerea a două intervaluri de venituri 0 – 200 de lei de persoană şi 201-530 de lei, de persoană. Cuantumul alocaţiei pentru susţi­nerea familiei a cres­cut cu 30 la sută, iar a venitului minim garantat, cu 13 la sută, în două tranşe (cea de-a doua tranşă începând cu 1 ia­nuarie 2014. Ministerul Muncii a estimat că, odată cu aplicarea noilor prevederi legislative, numărul beneficiarilor va creşte cu 30 la sută, iar cel al alocaţiilor pentru susţinere, cu 45 la sută. Cu pra­guri financiare de acordare mai permisive şi categoria beneficiarilor va fi lărgită.
Cu alte cuvinte, de luna viitoare, judeţul nostru ar putea avea şi mai mulţi asistaţi social decât are în prezent. În perioada ianuarie – mai 2013, 3.542 arădeni au primit venit minim garantat, statul plătindu-le acestora în total, peste 3,17 milioane de lei. Tot în această perioadă. Au fost acordate 2.670 de alocaţii pentru susţinerea familiei, efortul financiar fiind de 892.690 de lei.
Tot din categoria prestaţiilor sociale pentru familii cu venituri reduse mai face parte şi ajutorul de încălzire. Mai precis, potrivit AJPIS Arad, de ajutor de căldură – energie termică şi gaze naturale au beneficiat aproape 9.000 de arădeni, în total, prin instituţie fiindu-le plătită o sumă de peste 2,86 milioane de lei. Ajutor de încălzire pe lemne s-a acordat unui număr de 9.178 arădeni, totalul acestor ajutoare ridicându-se pe cinci luni din an la peste 1,48 milioane de lei. Faţă de acum un an, Aradul a avut cu peste 2.000 de beneficiari de ajutoare de în­călzire mai puţin, fapt sesizat de repre­zentanţii instituţiei.
Statistica mai arată că, Aradul a avut aproape 80.000 de beneficiari de alo­­c­a­ţie de stat şi peste 3.600 de beneficiari de alocaţie pentru creşterea copilului. În total, în cele cinci luni pentru care a fost realizată statistic, judeţul nostru a avut 109.744 de beneficiari de alocaţii, ajutoare şi indemnizaţii de la stat. Prestaţiile plătite acestora s-au ridicat la peste 51,96 de milioane de lei. În 2012, în aceeaşi perioadă, numărul acestora a fost de 113.329.

Recomandările redacției