consultPacienților li se vor impune noi restricții atunci când vor avea nevoie de reţete compensate sau bilete de trimitere către medicii specialişti. Asigurații care vor merge la medicul de familie fără a avea programare vor plăti consultaţia. În plus, medicii vor avea voie să elibereze reţete şi bilete de trimitere doar pentru maxim 20 de pacienţi pe zi.
În prezent, medicii de familie au dreptul să consulte gratuit 20 de pacienţi pe zi. Aceşti 20 de pacienţi pot primi reţete compensate sau gratuite şi bilete de trimitere către medicii specialişti dacă este cazul. De multe ori însă, medicii de familie consultă 25, 30 de pacienţi pe zi. Aceştia îşi plătesc însă consultaţia, şi beneficiază de aceleaşi servicii ca şi primii 20 de pacienţi.
,,De la 1 aprilie, ar urma ca aceşti pacienţi care îşi plătesc consultaţiile să nu mai beneficieze de reţete compensată sau de bilet de trimitere. Asta prevede noul contract cadru medicii care ar urma să intre în vigoare la 1 aprilie”, a declarat dr. Adrian Dărăbanțiu, președintele Patronatului Medicilor de Familie Arad.
De asemenea, medicii de familie solicită organizarea unei dezbateri publice privind proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea pache­telor de servicii medicale şi a contractului-cadru care reglementează con­- diţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014 – 2015.
Reprezentanţii medicilor de familie solicită prelungirea termenului de depunere a comentariilor şi propunerilor până la 30 de zile, pe baza actului normativ privind contractul cadru.
Medicii consideră că termenul de numai zece zile de la publicarea proiectului de act normativ în care publicul poate face comentarii este nejustificat de scurt. Trebuie avut în vedere că prin proiectul de act normativ sus-menţionat se abroga Hotărârea de Guvern 117/2013 (Contractul-cadru 2013-2014) iar schimbările aduse de noua Hotărâre de Guvern sunt de o importanţă semnificativă pentru modul de funcţionare a sistemului asigurărilor sociale de sănătate şi pentru accesul pacienţilor la serviciile de sănătate.
Medicii de familie arădeni sunt nemulţumiţi pentru că în actul normativ propus de autorităţi nu apar reglementările agreate în discuţiile cu ministerul.
Medicii mai susţin că aproape niciuna din reglementările agreeate în discuții precedente nu au fost implementate, că s-au accentuat sanc­ţiunile din contract şi că instituţia dialogului nu a fost nici de această dată respectată, aşa cum s-a întâmplat de altfel în ultimii cinci ani.
Reprezentanţii medicilor de familie mai spun că sunt multe ambiguităţi în lege pe care le-au amendat argumentat în trecut, acestea adu­când prejudicii activităţii şi imaginii specialităţii lor.

Recomandările redacției