diabetÎntr-un singur an, numărul bolnavilor care suferă de diabet zaharat a crescut îngrijorător, de la 16.067 câţi erau înregistraţi în anul 2012 la 16.926 în 2013. Consolarea bolnavilor este aceea că tratamentul este inclus în programele naţionale, fiind gratuit. De altfel, Casa de Asigurări de Sănătate Arad a avut la dispoziţie anul acesta o sumă mai mare cu 34 de procente pentru bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate. Creşterea bugetului alocat pentru anul 2013 faţă de 2012 este justificat de creşterea numărului de bolnavi diagnosticaţi cu afecţiuni pentru care tratamentul se acordă prin programele de sănătate: afecţiuni onco­logice, diabet zaharat, scleroză laterală amniotrofică, boli endocrine, insuficienţă renală cronică sau pacienţi post-transplant. În anul 2012 au fost incluşi 18.415 de arădeni în programele naţionale de sănătate, în timp ce anul trecut numărul lor a ajuns la 19.436. „În plus faţă de 2012 se regăsesc 16 bolnavi în programul cardiologie, 65 de bolnavi în oncologie, 859 în programul de diabet zaharat, doi în programul de boli rare, 43 în programul endocrine, 32 la ortopedie, cinci în posttransplant şi unul la dializă“, ne-a declarat dr. Gheorghe Domşa, preşedintele CAS Arad.
Diabetul zaharat este una dintre cele mai răspândite boli cronice netransmisibile şi cea mai frecventă boala endocrină. Se caracterizează prin tulburări ale întregului metabolism, în special ale metabolismului glucidelor şi prin complicaţii care afectează ochii, rinichii, nervii şi vasele de sânge. În esenţă, diabetul zaharat este o boală în care organismul nu produce destulă insulina sau nu o foloseşte eficient.
Cauzele diabetului zaharat sunt elucidate doar parţial. Pe de o parte, se ştie că apariţia ambelor tipuri de diabet este legată într-o oarecare măsură de factori ereditari, genetici. Pe de altă parte, factorii de mediu joacă şi ei un rol important.
Unul dintre factorii de mediu despre care se crede că determina în multe cazuri apariţia diabetului zaharat de tip 1 ar fi un virus care infectează celulele beta, producătoare de insulina, din pancreas.
Un alt factor care pare să predispună la diabet ar fi consumul de lapte de vacă sau produse de lapte la sugarul mic.
În apariţia diabetului, cei mai importanţi factori modificabili sunt greutatea corporală excesivă şi lipsa de exerciţiu fizic, adică sedentarismul.
Un alt factor notabil ar putea fi stresul psihic excesiv. Printre factorii incriminaţi este şi abuzul alimentar, respectiv excesul de produse zaharoase. Toţi aceşti factori ar putea explica de ce diabetul zaharat este mai frecvent în mediul urban.
Cele mai grave complicaţii, posibil letale, sunt cele acute. Acestea apar prin scăderea sau creşterea marcată a nivelului de zahăr în sânge.
La o mare parte dintre bolnavi, boala diabetică duce în timp la asanumitele complicaţii tardive. Această complicaţie duce deseori la invaliditate şi chiar la deces.

Recomandările redacției