varicelaPeste 160 de cazuri de varicelă au fost depistate la Arad, într-o singură lună. Cei mai afectaţi sunt copiii, însă ce este mai grav îl constituie faptul că numărul infecţiilor este în creştere. Infecţiile au început să crească de la sfârşitul anului trecut, însă în luna ianuarie medicii epidemiologi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Arad au monitorizat peste 160 de cazuri. „În luna octombrie a anului trecut au fost confirmate 28 de cazuri, iar în noiembrie 82. Recordul de infestări a fost atins însă în luna decembrie, când un număr de 97 de îmbolnăviri au fost confirmate de medicii epidemiologi. Trendul de infectări este ascendent şi ne aşteptăm ca în perioada următoare la alte noi cazuri. Ca dovadă, în prima lună a acestui an au fost înregistrate peste 160 de cazuri“, ne-a declarat dr. Loredana Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Arad.

Din totalul celor 160 de cazuri, 79 au fost din mediul urban, iar 81 din rural. Grupa cea mai afectată de vârstă a fost cuprinsă între cinci şi nouă ani, cu 45 de cazuri.

Scade numărul cazurilor de scarlatină

Singurul aspect pozitiv îl reprezintă totuşi scăderea numărului îmbolnăvirilor de scarlatină. Medicii epidemiologi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Arad au înregistrat, în ultima perioadă, 11 cazuri. Dacă în luna noiembrie au fost sesizate opt cazuri, în decembrie au fost 14. Scarlatina este o infecţie cu un tip de bacterie numit streptococ, care nu numai că provoacă o infecţie a gâtului, dar produce şi o toxină care cauzează erupţia distinctivă a scarlatinei. Unii oameni sunt mai sensibili la toxină decât alţii, deci este posibil că nu toţi membrii familiei care sunt infectaţi să aibă erupţia, deşi au gâtul streptococic. Scarlatina este contagioasă pentru oamenii care intră în contact apropiat cu un copil infectat. Complicaţiile sunt rare, dar pot include infecţii mai profunde ale ţesuturilor, febra reumatică şi infecţii ale rinichilor. „Vârsta cea mai frecventă de îmbolnăvire este patru – opt  ani. Pe la zece ani, cei mai mulţi copii au propria imunitate faţă de toxina produsă de bacterie. Întrucât infecţia este transmisă prin fluidele din căile respiratorii (secreţiile respiratorii), rata infectării este mai ridicată în zonele aglomerate. Infecţia este însoţită de o erupţie asemănătoare şmirghelului, formată din mici bube roşii de 1-2 milimetri, care se unesc, începând de pe gât, apoi trecând pe trunchi, iar în final pe mâini şi picioare. Uneori erupţia este însoţită de o mâncărime uşoară. Pot fi prezente febră, frisoanele, durerile, greaţă, vomă şi pierderea poftei de mâncare“, ne-a declarat dr. Laura Nicolescu, directoarea DSP Arad.

În ceea ce priveşte varicela, aceasta este o boală deosebit de contagioasă, în urma căreia pot rămâne cicatrici severe la nivelul pielii, care pot afecta pe termen lung încrederea în sine a copilului. De asemenea, varicela poate produce complicații precum meningită, encefalită (inflamarea creierului) sau pneumonie.

Recomandările redacției