urgenteNumărul celor care ajung să îşi petreacă sărbătorile de iarnă pe patul de spital este în creştere de la an la an. Sărbătoarea Crăciunului din acest an era să le fie fatală celor peste 400 de arădeni care au ajuns la spital, majoritatea dintre pacienţi căzând victime ale consumului exagerat de alimente şi băutură. Deşi în fiecare an de Crăciun şi de Revelion, numărul celor care ajung la urgenţe este mai mare decât în restul anului, Crăciunul din acest an deţine recordul negativ în ceea ce priveşte numărul bolnavilor. Dacă în 2011 s-au înregistrat 306 pacienţi, iar în 2012 au fost 414, anul acesta numărul urgenţelor a ajuns la 416.
Un alt fapt îngrijorător îl reprezintă creşterea, din nou, a numărului de cazuri provenite din agresiuni. În afară de cazurile de urgenţă obişnuite, provocate de consumul excesiv de alimente şi băuturi alcoolice, medicii de pe ambulanţe şi din spitale se confruntă an de an şi cu un număr foarte mare de agresiuni. În anul 2011 au fost înregistrate 23 de victime ale agresiunilor, însă anul trecut numărul acestora a scăzut drastic, ajungând doar la două. Din păcate, în loc să dispară definitiv, fenomenul de violenţă cunoaşte din nou o creştere, ajungând ca în acest an numărul victimelor provenite din agresiuni să ajună la 15.
Singurul aspect pozitiv este acela al eliminării încercărilor de sinucidere. Dacă în alţi ani, tulburările psihice îi îndemnau pe unii arădeni să recurgă la gesturi reprobabile chiar în noaptea marilor sărbători creştine,  Crăciunul din acest an şi cel de anul trecut nu a cunoscut asemenea ieşiri. În evidenţele medicilor există doar un singur caz suspect de intoxicaţie cu medicamente, însă nu se ştie încă dacă a fost vorba despre o încercare de sinucidere.
La UPU s-a lucrat la turaţie maximă
Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Arad a fost plină de pacienţi în ziua premergătoare Ajunului, de Ajun şi în prima zi de de Crăciun. „Am avut 416 pacienţi, în creştere faţă de anii precedenţi. Dintre aceştia, 314 au fost adulţi, iar 102 au fost minori. În rândul minorilor, aproape jumătate dintre aceştia au suferit de viroze respiratorii, fiind înregistrate 41 de cazuri. Probleme digestive au avut 13 dintre aceştia, în scădere semnificativă faţă de anul trecut. De altfel, dacă numărul pacienţilor adulţi a crescut foarte mult de anul trecut, în ceea ce priveşte numărul pacienţilor minori care au ajuns la spital este cu mult mai mic. Tot în rândul minorilor au mai fost semnalate o intoxicaţie cu fum, o victimă provenită dintr-o agresiune, două victime ale accidentelor rutiere şi un caz cardiac. În ceea ce priveşte adulţii, 35 dintre aceştia au suferit probleme di­gestive, colici biliare şi gastrice. Numărul bolnavilor cu probleme cardiace a fost de 29, în scădere faţă de anul trecut. Au fost nouă intoxicaţii, dintre care opt cu alcool şi una cu medicamente. S-au mai înregistrat zece probleme respiratorii, 15 agresiuni, 25 de fracturi şi entorse şi cinci victime provenite din accidente rutiere“, ne-a declarat dr. Monica Puticiu, şefa Secţiei UPU din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Arad.
Chiar dacă nu s-au confruntat cu tot atât de multe cazuri ca la UPU, angajaţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă Arad au fost şi ei ocupaţi de Crăciun. „Au fost înregistrate două decese la persoane cu boli cronice, acestea fiind găsite de familiile lor. În noaptea de Ajun am avut 36 de urgenţe în municipiu şi 16 în judeţ. În ceea ce priveşte noaptea de Crăciun, au fost 34 de cazuri în municipiu şi alte 28 în judeţ“, ne-a declarat dr. Mircea Merea, directorul medical al Serviciului de Ambulanţă Arad.

Recomandările redacției