cereri apia

Un număr de 22.724 de cereri de plată pe suprafaţă au fost depuse în campania din acest an, la Agenţia de Plăţi şi Interveţie pentru Agricultură (APIA). Numărul solicitărilor pentru subvenţii pe suprafaţă a fost în uşoară scădere faţă de anul precedent. APIA a prezentat săptămâna aceasta o situaţie a campaniei de plată pe suprafaţă. Aradul nu se numără între primele judeţe din ţară, ca număr de cereri de subvenţii pe suprafaţă. De asemenea, nici la suprafaţa totală de teren agricol pentru care s-au depus solicitări de plată, judeţul nu este printre judeţele cu cele mai mari suprafeţe.

Agricultorii arădeni au cerut subvenţii pentru o suprafaţă totală de peste 336 de mii de hectare. Cele mai multe cereri au fost depuse la Centrul APIA Ineu – 5.279 de cereri şi Gurahonţ – 5.159 de cereri. Conform datelor APIA, până la expirarea termenului de depunere a cererilor de plată unice, în judeţul nostru s-au preluat 96,1 la sută din totalul cererilor depuse în anul precedent, pentru 96,3 la sută din suprafaţă declarată în anul trecut.

Scăderea numărului de cereri este o consecinţă a actelor doveditoare a dreptului de utilizare a terenului, precum şi existenţa unei cereri unice, atât pentru sectorul vegetal, cât şi pentru cel zootehnic, cu cumularea exploataţiilor pe o singură cerere.

În campania SAPS de anul acesta, reprezentanţii APIA au avut bătaie de cap cu depunerea cererilor, agriultorii neprezentându-se la termenele stabilite. Depunerea solicitărilor a fost întârziată pe fondul dificultăţilor avute de primării, în emiterea adeverinţelor cu suprafeţele de teren. Lipsa planurilor cadastrale, ceea ce a dus la poziţionarea greşită a parcelelor şi modificăile legislative au îngreunat mult procesul de depunere a cererilor.

Sprijinul financiar este finanţat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale (MADR).

Recomandările redacției