tribunalArădenii care se încălzesc în sistem centralizat suportă din ce în ce mai greu preţul gigacaloriei. În condiţiile în care autorităţile locale au refuzat să scadă preţul la căldură şi apă caldă, aşa cum au solicitat asociaţiile de locatari şi reprezentanţii Opoziţiei din CLM nu a făcut decât să dea de lucru judecătorilor. Asta, pentru că asociaţiile de locatari sunt obligate să-i dea în judecată pe proprietarii rău-platnici, numărul acestora crescând din păcate de la o zi la alta şi de la o iarnă la alta. Nici nu am ieşit bine din iarnă, că magistraţii de la Judecătoria Arad au parte de dosare cu duiumul, iar rezultatul nu poate fi decât unul singur… restanţierul este obligat să plătească atât datoria propriu-zisă, cât şi penalităţi de întârziere şi cheltuieli de judecată, iar dacă nu, riscă să rămână fără locuinţă. „Asociaţiile de proprietari mai au încă de plătit căldura pe jumătate de lună, pentru că CET-ul a furnizat agentul termic până la jumătatea lunii aprilie. Cheltuieli legale de încălzire se vor plăti şi în mai, aşa că putem spune că, din punct de vedere al facturilor nu am ieşit încă din iarnă”, a declarat Dorina Lupşe, preşedintele Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad (ULALA).
Procesele se vor încheia la vară
Aceasta ţinut să precizeze însă că procesele intentate rău-platnicilor se vor încheia abia la sfârşitul verii. „An de an, procesele sunt din ce în ce mai multe. Numărul acţiunilor intentate împotriva celor care au restanţe mai mari de 90 de zile a crescut cu 10-20% în fiecare an. Pentru restanţele înregistrate iarna aceasta, procesele se vor finaliza poate până la la sfârşitul verii, când asociaţiile vor reuşi să-şi încaseze banii. Vor apărea în aceste condiţii noi cheltuieli care trebuie plătite de cei care au pierdut”, a continuat Dorina Lupşe.
Preşedintele ULALA susţine că la procesele dintre asociaţii şi locatari se mai adaugă şi cele între asociaţii şi CET. „Asociaţiile care au făcut reeşalonări şi care nu şi-au respectat angajamentele de plată au fost date în judecată de CET. Cele mai mari probleme cu restanţierii sunt, trebuie să ştiţi, în blocurile de garsoniere, unde asociaţiile îi cheamă cu greu în instanţă, se depăşeşte termenul de 90 de zile, datoriile cresc, iar la finalizarea procesului se ajunge ca suma care trebuie achitată să fie aproape de valoarea garsonierei. Vara trecută au fost câteva persoane care şi-au pierdut locuinţa. Din câte ştiu eu, a fost vorba despre un apartament cu două camere şi două garsoniere”, a încheiat Dorina Lupşe.

Recomandările redacției