scarlatineMedicii epidemiologi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Arad au înregistrat, în ultima perioadă, o creştere a numărului de îmbol­năviri de scarlatină. Dacă în luna noiembrie au fost sesizate opt cazuri, în decembrie au fost 12, iar numărul lor continuă să crească.
Scarlatina este o infecţie cu un tip de bacterie numit streptococ, care nu numai că provoacă o infecţie a gâtului, dar produce şi o toxină care cauzează erupţia distinctivă a scarlatinei. Unii oameni sunt mai sensibili la toxină decât alţii, deci este posibil că nu toţi membrii familiei care sunt infectaţi să aibă erupţia, deşi au gâtul streptococic.
Scarlatina este contagioasă pentru oamenii care intră în contact apro­piat cu un copil infectat. Complicaţiile sunt rare, dar pot include infecţii mai profunde ale ţesuturilor, febra reumatică şi infecţii ale rinichilor.
„Vârsta cea mai frecventă de îmbolnăvire este 4-8 ani. Pe la 10 ani, cei mai mulţi copii au propria imunitate faţă de toxina produsă de bacterie. Întrucât infecţia este transmisă prin fluidele din căile respiratorii (secreţiile respiratorii), rata infectării este mai ridicată în zonele aglomerate. Infecţia este însoţită de o erupţie asemănătoare şmirghelului, formată din mici bube roşii de 1-2 mm, care se unesc, începând de pe gât, apoi trecând pe trunchi, iar în final pe mâini şi picioare. Uneori erupţia este însoţită de o mâncărime uşoară. Pot fi prezente febră, frisoanele, durerile, greaţă, vomă şi pierderea poftei de mâncare“, ne-a declarat dr. Loredana Ungureanu, purtătorul de cuvânt al DSP Arad.

Recomandările redacției