Anul acesta și anul trecut, sute de firme din județul nostru au fost radiate și și-au suspendat activitatea. Numărul falimentelor s-a menținut ridicat și în 2019 și asta, în pofida faptului că unii au găsit oportunități de investiții.

În medie, între 20 și 60 de firme cu activitatea suspendată sau radiate sunt înregistrate lunar, la Oficiul pentru Registrul Comerțului.

Așadar, de la începutul anului trecut și până în octombrie, la Oficiul pentru Registrul Comerțului (ONRC) au fost înregistrate 131 de suspendări de activitate la firme. În aceeași perioadă din 2018, numărul acestor a fost ceva mai mare – 169.

În ceea ce privește procedurile de dizolvare a societăților, un număr de 475 au fost înregistrate în nouă luni ale acestui an. Numărul este mai mic decât anul precedent, când 524 de societăți au fost dizolvate în nouă luni. Practic, numai într-o singură lună și anume septembrie, un număr de 52 de firme au fost dizolvate, după datele de la Oficiul pentru Registrul Comerțului.

La capitolul radieri, cifrele sunt mai mari. Numărul radierilor de firme este cu mult mai mare decât în 2018. În nouă luni ale anului acesta, s-au înregistrat 2.166 de radieri, comparativ cu 1.352 în aceeași perioadă din anul anterior.

Cât privește numărul profesioniștilor care au intrat în insolvență, trebuie spus că, anul acesta s-au înregistrat 131 de proceduri la ONRC, pe când în 2018, 169.

Datele furnizate de Oficiul pentru Registrul Comerțului mai arată că numărul falimentelor se păstrează în continuare ridicat.

La capitolul radierilor „concurăm“ cu județul vecin, care are peste 2.600 de radieri înregistrate de la începutul anului și până în octombrie. Cât privește numărul profesioniștilor activi din punct de vedere economic, în județul Arad erau în septembrie 30.961, nu cu mult mai mulți decât anul trecut. Din totalul lor, 20.285 sunt persoane juridice și 10.676 persoane fizice autorizate.

Recomandările redacției